Foto: Predsednik.rs

Otvoreno

DODIK OBJASNIO: Ne bavimo se secesijom, to je nametnuta priča

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da primarno pitanje Republike Srpske nije secesija, koja je prema njegovom mišljenju, "nametnuta priča iz pojedinih krugova".

Bosna i Hercegovina
> 16:14h

"Mi nemamo nameru da se bavimo secesijom, ali isto tako nismo spremni da ćutimo na silne zloupotrebe na štetu Republike Srpske", rekao je Dodik u razgovoru sa švedskim ambasadorom u BiH Andersom Hagelbergom.

Dodik je švedskog ambasadora upoznao i sa "apsurdom da je tek 93. odluka Ustavnog suda izazvala burne reakcije, jer je u pitanju Republika Srpska, dok u prethodne 92. odluke Ustavnog suda nema odgovornih, što jasno govori o nedostatku pravne države", objavljeno je na sajtu Kabineta predsednika RS.

Ustavni sud BiH je u novembru 2015. godine proglasio neustavnim 9. januar kao Dan RS, ali su vlasti RS 25. septembra prošle godine sprovele referendum o Danu RS, uprkos privremenoj meri Ustavnog suda kojom se zabranjuje održavanje referenduma.

Dodik je rekao Hagelbergu da će buduće aktivnosti RS biti uglavnom usredsredjene na donošenje Zakona o Ustavnom sudu BiH i istrajavanju na stavu da državljani BiH budu sudije Ustavnog suda, a ne stranci. Dodik je, kako se navodi u saopštenju, rekao da Republika Srpska nije protiv Evropske unije i da se kreće tim putem. Dodik se zahvalio Švedskoj na dosadašnjoj pomoći i unapredjenju saradnje sa Republikom Srpskom na ekonomskom i svakom drugom planu, posebno istakavši konstruktivnu ulogu Švedske u BiH.