Foto: Dragana Udovičić

Rat nije moguć

NIKOLIĆ O TVRDNJAMA TAČIJA: Kako da anektiramo nešto što je već u sastavu Srbije

LISABON - Potpuno je apsurdno tvrditi da Srbija želi da anektira sever Kosova i Metohije, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić ističući da je to suštinski nemoguće jer je Kosovo i Metohija već u sastavu Srbije.

Politika
> 15:50h

"Takozvana nezavisnost, koju su, nažalost, priznale pojedine zemlje u svetu među kojima je i Portugal, protivi se svim međunarodnim pravnim principima na kojima počiva savremena ljudska civilizacija" rekao je Nikolić u intervju dnevnom listu "Diario de Noticiash" iz Portugala gde boravi u dvodnevnoj poseti.

Kako je rekao zapaljive izjave Hašima Tacija i drugih zvaničnika Prištine bi zaista trebalo da zabrinu Evropu.

Foto: Beta/Press služba predsednika Republike Srbije

"Ali Evropa to lako može da reši: jednostavno, neka im nedvosmisleno i odlučno pokaže da se tako nešto neće tolerisati. I neka određeni segmenti administracije u Briselu prestanu da im konstantno drže stranu. Što se Srbije i mene lično tiče, mi smo ispunili sve na šta smo se obavezali Briselskim sporazumom. Ništa na šta smo se obavezali nismo prekršili. Što se za Albance u Prištini svakako ne bi moglo reći" rekao je predsednik Srbije.

Rat nije moguć

Rat nije moguć, izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić odgovarajući na pitanje portugalskih novinara u Lisabonu da li je moguć novi rat na Balkanu i istakao da je nemoguće naći političare koji ratove žele.Nemoguće je otvarati ratove i nemoguće je naći političare koji ratove žele, rekao je Nikolić, navodeći da Srbija od 2012. godine vodi otvorene i iskrene razgovore sa Albancima u Prištini u želji da život na Kosovu i Metohiji bude bezbedniji i sigurniji za sve građane.

Foto: Beta/Press služba predsednika Republike Srbije

Prema njegovim rečima, sve ingerencije države dogovorima u Briselu prenete su privremenoj administraciji u Prištini kao izvorne nadležnosti.Mislim da smo tu već došli do kraja i da Priština, izuzev nezavisnosti koju od Srbije nikad neće dobiti, nema više šta ni da traži, naglasio je Nikolić.

Predsednik Srbije je ocenio da ne postoji tema koju Srbija nije pozitivno rešila za Prištinu, ali da postoje teme koje Priština nije pozitivno rešila za Srbe na Kosovu i Metohiji, a koje su dogovorene u Briselu.

"Pojava specijalnih snaga prištinske adminstracije na severu Kosova i Metihije, gde nisu smeli da se nađu bez saglasnost Kfora i lokalne zajednice, bila je znak da su Albanci spremni da ratuju", rekao je Nikolić.

On je dodao da je Srbija učinila još jedan napor da do sukoba ne dođe.

Foto: Beta/Press služba predsednika Republike Srbije

"O tome smo juče u Briselu detaljno razgovarali. Stavovi su nepomirljivi, Albanci neće odustati od nezavisnosti, Srbija tu nezavisnost nikada neće da prizna", istakao je Nikolić ocenjujući da je loše ako više nema o čemu da se dogovara.Ako to znači da više ne možemo ni o čemu da se dogovaramo, onda je to loše i zato mi treba dijalog neprestano da držimo otvorenim, bez obzira što su stavovi direktno suprodstavljeni, zaključio je Nikolić.