Foto: Vlada Srbije

Susreti na visokom nivou

PREDSEDNIK NIKOLIĆ U LISABONU: Sa portugalskim premijerom o investicijama u Srbiji

LISABON - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, sastao se danas u okviru dvodnevne državne posete Portugalu sa portugalskim premijerom Antoniom Kostom, kome je ukazao na brojne prednosti koje Srbija nudi investitorima.

Politika
> 15:42h

Nikolić, čijom posetom se obeležava jubilej od 135 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, istakao je da to Srbiju i Portugal obavezuje da grade snažnije i čvršće bilateralne odnose.

Predsednik je informisao svog sagovornika o brojnim prednostima Srbije za investicije iz Portugala. To su, kako je naveo, obrazovani i vredni ljudi, odličan geografski položaj i brojni sporazumi o spoljnoj trgovini.

Portugalski premijer se saglasio da je ekonomija oblast u kojoj treba naći nove mogućnosti i osnažiti veze. Takođe, premijer Kosta je podvukao da će ta zemlja sa posebnom pažnjom graditi veze u oblasti obrazovanja i kulture sa Srbijom, saopštila je Služba predsednika za saradnju s medijima.

Foto: Vlada Srbije

Nikolić je pozdravio vest o nameri kompanije „EDP Renewables“ da dođe u Srbiju i uloži u izgradnju vetroparkova.

Dve strane su se saglasile i da je neophodno intenzivirati susrete na visokom i najvišem nivou, navodi se u saopštenju.

Nikolić je juče doputovao u posetu Lisabonu a prvog dana posete sastao se sa predsednikom Portugala Marselom Rebelom de Soza.

Foto: Vlada Srbije

Predsedniku Srbije je juče priređen svečani doček sa vojnim počastima u manastiru Žeronimo uz intoniranje himni.

De Soza je predsednku Srbije uručio Orden Princa Henrija moreplovca, za naročite zasluge u unapređenju odnosa Srbije i Portugalije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Nikolić je uručio Orden Republike Srbije na lenti predsedniku Portugalije za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje između dve zemlje.

Dvojica predsednika razgovarala su u četiri oka, a održan je i sastanak dve delegacije.

Dve delegacije položile su i vence na grob nacionalnog portugalskog pesnika Luiša de Kamoeša. Gradonačelnik Lisabona je predsedniku Srbije uručio ključeve grada Lisabona.