Oni su zvezde!

Predstavljamo najveća imena ovogodišnjeg EP u fudbalu

Fudbal
> 18:24h

Velika fudbalska takmičenja obavezno prate prognoze stručnjaka, laika, znalaca i neznalica o tome ko će biti zvezde šampionata. Ako se pogleda šta je štampa ranije najavljivala, videće se da su prognoze uglavnom prerastale u ogromna razočaranja. Izuzetak je Mišel Platini, koji je, noseći breme velikih očekivanja navijača i medija, odveo Francuze 1984. godine do titule evropskog prvaka. Već četiri godine kasnije pravi asovi su zakazali, a u kosmos je, skoro iz anonimnosti, lansiran fenomenalni Marko van Basten. Ista priča dogodila se i na svakom narednom prvenstvu, pa su 1992. godine u Švedskoj junaci bili Brajan Laudrup i još deset Danaca, pa sjajni Česi (Berger, Nedved, Poborski) 1996. u Engleskoj, sve do neponovljivih Grka 2004. godine u Portugalu. Svesni loše prognozerske sreće svojih prethodnika, redakcija Kurira naglašava važnost četvorice asova čija bi umeća trebalo da obeleže prvenstvo Starog kontinenta u Poljskoj i Ukrajini.

Vejn Runi, Engleska, 24. oktobar 1985., 73 utakmice / 23 gola

Vejn Runi - Od univerzalca nacionalnog tima Engleske očekuje se da konačno donese jedan trofej u postojbinu fudbala. Nije se preterano trošio tokom sezone, tako da bi uz poslovičnu borbenost mogao da donese prevagu svojoj ekipi, pod uslovom da bude adekvatno ispraćen igrom ostalih članova ekipe.

Robin van Persi, Holandija, 6. avgust 1983., 63 utakmice / 26 golova

Robin van Persi - Pogleda li se spisak reprezentacije Holandije, lako će se uočiti da je centarforu Arsenala bilo teže da se u konkurenciji saigrača nametne kao lider tima nego da ga kasnije proglase za buduću zvezdu šampionata. Van Persija za tu ulogu kandiduju 32 pogotka u Engleskoj tokom minule sezone. Kristijano Ronaldo - Tačno 60 golova na 55 nastupa za Real Madrid učinak je neverovatnog Portugalca u takmičarskoj godini 2011/2012. Logika upozorava na to da će zbog preopterećenosti Ronaldo zakazati baš kada to najmanje žele u njegovom nacionalnom timu, ali ako neko može da prkosi zdravom razumu, onda su to on i njegov rival Mesi.

Ćavi Ernandez, Španija 25. januar 1980., 108 utakmica / 10 golova

Ćavi Ernandez - Gubitak evropske klupske titule i narušena dominacija u domaćoj ligi mogli bi da poljuljaju samopouzdanje kapitena Španije. Njegova odgovornost nikad nije bila veća jer Inijesta, Tores i ostali nisu u najboljoj formi, a neko mora da inspiriše aktuelnog šampiona da odbrani tron. On je taj majstor!