Foto: Ap 22 Jun 2016

Poruka

POLJSKA TRAŽI OD NATO TRAJNO POJAČANJE KA RUSIJI Hoće da vojska na njihovoj teritoriji ostane zauvek

Poljska je zatražila od NATO da borbeni bataljoni od po 1.000 vojnika koje šalje u Poljsku i baltičke zemlje postanu trajno pojačanje istočnog krila prema Rusiji i očekuje pozitivan odgovor, izjavio je šef poljskog Biroa za nacionalnu bezbednost Pavel Soloh, a preneli poljski mediji.

Planeta
> 00:00h

"Mi smo zainteresovani da to prisustvo održimo dugoročno. U ovom trenutku, rok je dve-tri godine. Želimo da NATO donese sistemsku odluku i da to bude trajno", rekao je Soloh poljskim novinarima u Briselu posle dvodnevnih razgovora u sedištu NATO.

Na severoistoku Poljske će na proleće, u skladu sa odlukama donetim na samitu NATO u Varšavi u julu prošle godine, biti razmešten multinacionalni bataljon NATO od 1.300 američkih, britanskih, rumunskih i hrvatskih vojnika pod američkom komandom, a slične bataljone pod komandom drugih savezničkih zemalja dobiće i Litvanija, Letonija i Estonija.

SAD su odvojeno, odlukom bivšeg predsednika Baraka Obame o jačanju američkog vojnog prisustva u Evropi kao reakcijom na rusku aneksiju Krima, u januaru razmestile oklopnu brigadu od 3.500 vojnika u baze na zapadu Poljske, s tim da će glavnina brigade odlaziti na razne manevre i vojne vežbe na istočnom krilu NATO.

"Nema odugovlačenja u slanju pojačanja. Amerikanci takođe ispunjavaju preuzete obaveze. SAD imaju novog predsednika, sigurno će biti izmena u politici bezbednosti. Ali verujemo da to neće biti promene koje bi mogle da povuku unazad proces (pojačanja prisustva NATO na granicama prema Rusiji) započet na samitu u Varšavi", rekao je Soloh.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DA LI SE RUSIJA I SAD SPREMAJU ZA 3. SVETSKI RAT? Tramp i Putin jačaju nuklearno oružje!