Foto: Thinkstock

Odluka 25. februara

ADVOKATI PRETE NOVIM ŠTRAJKOM; Nezadovoljni položajem struke u okviru pregovora sa EU

BEOGRAD - Advokatska komora Srbije izrazila je danas nezadovoljstvo zbog nekoliko spornih pitanja za advokaturu, a povodom njenog položaja u okviru pristupnih pregovora sa Evropskom unijom i drugim pravnim pitanjima.

Društvo
> 00:00h

Tim povodim je najavila da će se 25. februara održati Konferencija advokata Srbije na kojoj će, kako je saopšteno iz AKS, "biti zauzeti stavovi u pogledu daljih mera i aktivnosti u cilju zaštite pravne sigurnosti građana i vitalnih interesa profesije, uključujući i mogućnost organizovanja obustave rada".

Foto: Shutterstock

U saopštenju se precizira da su na danas održanoj sednici usvojeni zaključci prema kojima je Advokaturi Srbije neprihvatljivo isključenje advokature iz Poglavlja 23(ljudska prava i slobode i pravosuđe) i svrstavanje u Poglavlje 3 (usluge) u okviru pristupnih pregovora Srbije sa EU.

Takođe, Advokatura Srbije zahteva da se predlog Zakona o uslugama povuče iz procedure i da se pitanja usaglašavanja propisa o advokaturi sa propisama EU uređuju isključivo Zakonom o advokaturi.Sledeći zaključak AKS je da besplatnu pravnu pomoć prema Ustavu građanima može pružati samo advokatura i službe pravne pomoći u jedinicama lokalne samouprave.

Foto: Dado Đilas

Na sednici je, kako se navodi takođe zaključeno da je pravni stav Vrhovnog kasacionog suda da ugovor o prometu nepokretnosti zaključen u formi javnobeležničkog zapisa predstavlja podobnu ispravu za upis prava svojine, u suprotnosti sa Zakonom o obligacionim odnosima, Zakonom o prometu nepokretnosti i Zakonom o javnom beležništvu.

Zbog toga bi pomenuti stav VKS odmah trebalo staviti van snage, smatra AKS.AKS je takođe najavila da će o zaključcima svog Upravnog odbora obavestiti Delegaciju EU u Srbiji i Evropsku komisiju - Direktorat za pravosuđe.

Foto: FoNet

Zbog nezadovoljstva Zakonom o javnom beležništvu advokatura Srbije 2014 godine nije radila četiri meseca, zbog čega je pravosuđe bilo praktično paralisano.Advokatura je tada izdejstvovala veliki broj izmena tog Zakona nakon čega je obustavila protest.