Foto: Reuters

Zveckanje oružjem

(VIDEO) RUSIMA SE OVO NEĆE DOPASTI: Počela vežba vojski Poljske i SAD koju Moskva smatra pretnjom

Prva zajednička vežba američkih i poljskih snaga počela je danas u Poljskoj na vojnom poligonu u Žaganju, na jugozapadu zemlje, a predsednik Andžej Duda je ovaj događaj nazvao istorijskim.

Planeta
> 00:00h

"Ovo je istorijski trenutak jer se menja model našeg dela Evrope", poručio je Duda, prenela je agencija AFP.

Duda je rekao da je pre tri decenije u garnizonu Žaganj "bila smeštena druga vojska koja nije bila pozvana i koju smo morali da tretiramo kao savezničku".

Time je mislio na bivše sovjetske snage.

Američka Oklopna brigada od 3.500 vojnika iz Fort Karsona u Koloradu razmeštena je početkom godine u Žaganju. U vežbama učestvuju kopnene snage američke i poljske vojske, tenkovi i oklopna vozila, prenela je agencija AP.

Poljski predsednik Andžej Duda, američki ambasador u Poljskoj Pol Džons i komandant američke vojske u Evropi Ben Hodžis posmatrali su vežbe. Oni su istakli da prisustvo američkih snaga ojačava bezbednost regiona, kao i bilateralne odnose dve zemlje.

"Bog blagoslovio Poljsku, Bog blagoslovio Ameriku, Bog blagoslovio američke vojnike", izjavio je Duda.

Na raspoređivanje američkih tenkova i drugih oklopnih vozila u Poljskoj, Moskva je saopštila da gleda kao na pretnju.

Američki tenkovi i oklopna vozila sa više od 3.000 vojnika počeli su 12. januara da pristižu u Poljsku, a oni predstavljaju deo odgovora bivše američke administracije Baraka Obame na zabrinutosti NATO saveznika zbog Rusije. U pitanju je najveće američko vojno angažovanje u Evropi u poslednjih nekoliko decenija, naveo je BBC.