Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Visoki savet u Solunu

VUČIĆ SA CIPRASOM: Na proleće zajednička sednica vlada Srbije i Grčke

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zahvalan Grčkoj na podršci koju pruža Srbiji na evropskom putu, i što nije priznala Kosovo, ali je naglasio da prijateljstvo treba ojačati boljim ekonomskim odnosima, te najavio održavanje zajedničke sednice vlada dve zemlje.

Politika
> 00:00h

Vučić je na konferenciji za novinare posle sastanka sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom u Beogradu, rekao da su Srbija i Grčka imaju tradicionalno dobre prijateljske odnose, ali da u poslednjih sedam godina nije bilo sastanka na nivou premijera što treba promeniti.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

"Dogovorili smo zajedničku sednicu vlada u Solunu, na proleće, gde će se pripremiti konkretne mere o zajedničkoj saradnji i formirati timove da urade mnogo toga i pokažemo gradjanima šta je to što možemo da uradimo da bude na korist i jednog i drugog narode", rekao je Vučić.

(KURIR TV) KONFERENCIJA U PALATI SRBIJA Vučić i Cipras: Prugom od Beograda do Soluna za 6 sati

On je ocenio da je neophodno produbljivanje ekonomske saradnje, ukazujući da je trgovinska razmene nedovoljna i da je prošle godine iznosila oko 337 miliona evra.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Po njegovim rečima, u budućnosti se može povećati izvoz poljoprivrednih prehrambenih proizvoda, a neophodno je izgradjivanje bolje pruge koja bi spajala Beograd i Solun i omogućila da teretni saobraćaj na toj deonici bude "ispod 30 sati". "Mislim da bi time naše železnice imale više stotina miliona zarade i pospešili bismo trgovinsku razmenu", dodao je Vučić. On je kazao i da je cilj da putnički železnički saobraćaj poveže Solun i Beograd za šest sati.

SVEČANOST ISPRED PALATE SRBIJA: Grčki premijer Cipras dočekan GARDOM, pa se poklonio SRPSKOJ ZASTAVI

Vučić je kazao da je turizam takodje važan i to ne samo za odlazak gradjana Srbije u Grčku, koja im je prva destinacija, već naglasio da postoji velik rast grčkih turista u Srbiji.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Premijer je rekao da će Srbija i Grčka saradjivati i po pitanju migrantske krize, a zahvalio je i na brojnim investicijama Grčke u Srbiju.

DOMAĆINSKI DOČEK NA BEOGRADSKOM AERODROMU: Cipras stigao u Srbiju, pa se poslužio POGAČOM i SOLJU

Po rečima Vučića, Srbija podržavamo učešće Grčke u Berlinskom procesu.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Potpuno sam uveren da ćemo uspeti i umeti da donesemo novim sastancima da naše dve zemlje još čvršće i snažnije krenu u zajedničku budućnost", rekao je Vučić.

SASTANAK U PALATI SRBIJA: Vučić i Cipras o saradnji dveju zemalja

POSETA SRBIJI: Cipras sa Vučićem i o projektu Koridor 10