Foto: Fonet/AP

Napad na predsedenika SAD

DONALD TUSK: Amerika pod Trampom je jedna od spoljašnjih pretnji za EU!

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da su "SAD pod (novim predsednikom Donaldom) Trampom jedna od spoljašnjih pretnji za Evropsku uniju kao i Kina, Rusija i radikalni islam.

Planeta
> 00:00h

Tusk je dodao da EU mora da preduzme "spektakularne korake" da bi izbegla raspad.

Ako bi oni izostali, podeljena Evropa postaće zavisna od SAD, Kine i Rusije, dodao je predsednik Evropskog saveta.

Evropska unija može da ima koristi od Trampove tržišne strategije i da ojača svoje ekonomske veze širom sverta, kazao je Tusk na konferenciji za novinare u Talinu, prestonici Estonije, gde prisustvuje sastanku s liderima tri Baltičke države.

Njegov govor u Talinu je sažetak "otvorenog pisma" koji Tusk napisao liderima EU. Poljski diplomata Tusk uveren je da je EU suočena s pretnjom od presedana još od 1957, kad je potpisan dokument Rimski ugovori, temelj Evropske ekonomske zajednice, preteče Evropske unije.

"Prvi put u našoj istoriji, u rastućem multipolarizmu u svetu, mnogi otvoreno postaju antievropljani, ili makar evroskeptici. Posebno promene u Vašingtonu stavljaju Evorpsku uniju u tešku situaciju, s novom administracijom koja izgleda želi da stavi pod znak pitanja 70 godina američke međunarodne politike", napisao je Tusk između ostalog u pismu. On je dodao da se EU bori i s domaćim nacionalizmom, "nacional egoizmom" i rastućim sumnjama u "fundamentalne vrednosti liberalne demokratije", i upozorio da raspad EU ne bi doneo nikakvo dobro.

"Dezintegracija Evropske unije neće dovesti do uspostavljanja nekog mitskog, punog suvereniteta njenih država članica, nego do njihove realne i faktičke zavisnosti od velikih supersila: SAD, Rusije i Kine... Samo ujedinjeni možemo da budemo istinski nezavisni", dodao je on.

BONUS VIDEO:

Prva sedmica Trampove vladavine