Foto: AP, Printscreen/Youtube, Reuters

Kontroverzna dešavanja

10 NAJVEĆIH SKANDALA NEMAČKE VOJSKE: Iživljavali se nad mrtvima, ali i trpeli jeziva zlostavljanja!

Nakon što je nedavno u medije procureo skandal u vezi sa primenom nasilja u kasarni elitne jedinice u gradu Pfulendorf u saveznoj pokrajni Baden-Virtemberg, nemačka vojska trpi mnoge kritike.

Planeta
> 00:00h

Oružanim snagama Nemačke ovo nije prvi put da privlače pažnju društva na vrlo loš način. Sputnjik piše o deset velikih skandala nemačke vojske.

1. Seksualno uznemiravanje vojnika

Prema pisanju medija, 2006. godine je nekoliko mlađih oficira u kasarni u gradu Niderauerbah moralo da trpi ponižavanja tokom kojih su ih stariji oficiri terali da se skidaju goli i podsmevali im se.

Jednom od oficira su u anus stavljali suvo voće i udarali ga veslom po zadnjici. Dve godine nakon ovog incidenta, kapetan koji je prećutao ovaj nemili događaj i pokušao da ga sakrije od javnosti, bio je kažnjen i morao je da plati 2.000 evra.

2. Podučavanje batinama

U gradu Kosfeld je, kako piše „Špigl“, 2004. godine cela jedinica koja je bila na obuci pretrpela maltretiranje. Tokom vojne vežbe, vojnike su vezivali, tukli, pa čak i šutirali.

Cilj obuke je bio „oslobađanje talaca“, pa su vojnici navodno morali da prođu kroz torturu koju bi možda morali da istrpe oteti. Kasnije je nekoliko mentora bilo kažnjeno.

3. Zlostavljanje u Avganistanu

Prema pisanju lista „Cajt“, nekoliko vojnika Bundesvera je 2006. godine skrnavilo glavu ubijenog čoveka.

Na jednoj fotografiji se moglo videti kako vojnik jednom rukom drži glavu, a drugom rukom svoj polni organ koji je približavao glavi. Tada je 20 redovnih i bivših vojnika bilo privedeno na ispitivanje.

4. Neupotrebljivo oružje

„Špigl“ je 2012. godine prvi put pisao o nedostacima jurišne puške G36. Naime, prema pisanjima lista, oružje pri povišenim temperaturama gubi preciznost gađanja.

U martu 2015. godine ministarka odbrane Ursula fon der Lajen je potvrdila da problem postoji. Proizvođač ovog oružja „Hekler“ i „Koh“ iz Baden-Virtemberga je odbacio optužbe.

FOTO: Reuters

Ipak, 2015. godine je bila usvojena odluka da se svih 170 hiljada pušaka zameni nekim drugim modelom.

5. Nedovoljna borbena gotovost vojnih aviona

U novembru 2016. godine „Rojters“ je javio, pozivajući se izveštaj Ministarstva odbrane, da se Bundesver žalio na nedovoljnu borbenu gotovost aviona tipa „Tornado“ i „Eurofajter“.

Prema saznanjima ove informativne agencije, 2015. godine svega 52 odsto svih aviona „Eurofajter“ i 44 procenta aviona tipa „Tornado“ bilo je u stanju borbene gotovosti.

Prema standardima, trebalo bi makar 70 odsto aviona da bude u stanju borbene gotovosti

6. Problemi sa transportnim avionima

Bundesver je u oktobru 2016. godine mogao da se suoči sa problemom u vezi sa nedovoljnom borbenom gotovošću aviona S-130J američkog koncerna „Lokid Martin“.

Prema pisanjima lista „Velt am Zontag“, nemačke oružane snage su razmatrale unutrašnji dokument koji je ukazivao na nedostatke ovih aviona.

U izveštaju komiteta za naoružanje Ministarstva odbrane pisalo se o novim problemima za koje se do tada nije znalo.

7. Indžirlik: svi avioni „Tornado“ — neispravni

I ponovo je u oktobru 2016. godine iz tehničkih razloga trebalo odustati od učešća špijunskih aviona tipa „Tornado“ u operacijama u Siriji i Iraku.

8. Borbeni šlem i crni zavrtanj

Do problema, može doći čak i sa takvim jednostavnim predmetima kao što je borbeni šlem. Standardni model — šlem M92, koji koristi Bundesver, sastoji se od 29 slojeva kevlara i dizajniran je da zaštiti vojnike od gelera granate.

FOTO: AP

Delovalo je da je veoma jak, ali zapravo nije onoliko, koliko se pisalo u medijima 2015. godine. I krivac za to, kako se ispostavilo, jeste samo jedan mali crni klinasti zavrtanj, koji navodno nije dovoljno jak.

9. Narušavanje pravila NATO-a — 150 žrtava

Jedan pukovnik Bundesvera je 2009. godine, prema informacijama nemačkih medija, izdao naređenje vojnim pilotima da bombarduju kamione — cisterne koji su se zaglavili u pesku.

Taj pukovnik je bio optužen da je narušio pravila NATO-a, jer je lično dao naređenje bez prethodne tačne analize situacije. Tokom ovog bombardovanja, poginule su 142 osobe.

10. Jurohok: Preskupi i neupotrebljivi špijunski dronovi

FOTO: Printscreen/Youtube

Špijunska letelica „Jurohok“ je 2013. godine skoro koštala pozicije tadašnjeg ministra odbrane Tomasa de Mezijera, pisao je „Špigl“. Bili su otkriveni brojni problemi sa ovim bespilotnim letelicama baš u nemačkom vazdušnom prostoru.

Konkretno, postojao je rizik da troškovi porastu za nekoliko stotina miliona evra. U proleće 2013. godine, prestao je rad na daljem usavršavanju ovih letelica i započeto je traženje nekog drugog modela, na koji bi se mogla postaviti tehnika za prikupljanje obaveštajnih — špijunskih podataka.

Ovog puta je posao poveren koncernu „Erbas“.

(Sputnjik)