Foto: Youtube Screenshot/Upars

Otkrivena tajna

(VIDEO) TEORETIČARI ZAVERE BILI SU U PRAVU: CIA objavila dokumente koji potvrđuju da NLO postoje

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) nedavno je skinula oznaku tajnosti sa gotovo 13 miliona stranica. Objavljeni podaci se, međutim, ne odnose samo na uobičajene analitičke izveštaje — konačno je obelodanjen „dosije Iks“, dokumenta o istraživanjima pojavljivanja NLO.

Planeta
> 00:00h

Arhive CIA pokazuju da su američki špijuni bili zainteresovani za fenomen NLO ne samo unutar granica SAD i u Zapadnoj Evropi već i iznad Himalaja.

Godine 1968. CIA je zabeležila šest slučajeva uočavanja NLO na nebu iznad indijskih regiona Ladaka i Sikima i iznad Butana i Nepala.

Dana 19. februara 1968. svetleći objekat koji se kretao velikom brzinom uočen je na nebu na severoistoku Nepala i na severu Sikima oko 21 čas po lokalnom vremenu.

Prema izveštajima CIA, objekat se kretao velikom brzinom, imao je izduženi oblik i emitovao je zrake crvene i zelene svetlosti.

„Veoma brzi objekat, dugačak i tanak, emituje crveno i zeleno jako svetlo, dovoljno da se vidi kao po danu. Propraćen zvukom munje, nekoliko sekundi nakon pojave objekta“, stoji u dokumentu. Dana 21. februara 1968. uočen je još jedan NLO iznad Timbua, prestonice Butana. Navodi se da je ovaj objekat takođe svetleo i da se kretao apsolutno nečujno. Takođe je navedeno da se kretao velikom brzinom.

U dokumentu piše da se objekat kretao „od istoka ka zapadu“. „Međutim, budući da istočno od Timbua nema ničeg osim indijske teritorije, pravac kretanja objekta mogao je isto tako da bude i od severoistoka ka jugozapadu, odnosno iz pravca Tibeta“.

Četvrtog marta 1968. neidentifikovani leteći objekat uočen je kako se kreće od istoka ka zapadu u blizini planinskog prolaza Čang La. Preleteo je bazu indijskih vazdušnih snaga, u oblastima Fukče i Kojul.

„Videlo se jedno belo svetlo i čula su se dva istovremena zvuka eksplozije. Takođe, crvenkasto svetlo praćeno belim

Najzanimljivija stvar u ovom izveštaju je svedočenje koje je zabeleženo 25. marta 1968. u severozapadnom Nepalu.

„Veliki metalni objekat u obliku diska sa bazom od šest stopa i visinom od četiri stope pronađen je u krateru u Baltičauru, pet milja severoistočno od Pokhare“, piše u izveštaju. Dalje se navodi da su slični objekti pronađeni u Telakoti i Turepasalu.

Izveštaj je pripremljen za „kontrolisanu distribuciju“ i sa njega je skinuta oznaka tajnosti 2001. Na koricama je fotografija Donalda Kejoa, direktora Nacionalnog istraživačkog komiteta za vazdušne fenomene u periodu od 1957. do 1969, i fotografija nuklearnog fizičara dr Edvarda Kondona, bivšeg čelnika Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju.

Od 2016. godine, CIA je redovno objavljivala poverljiva dokumenta koja se tiču NLO. Međutim, jedan od dokumenata otkriva da za najmanje 20 odsto izveštaja sa kojih je skinuta oznaka tajnosti u vezi sa NLO ne postoji naučno objašnjenje.

(Sputnjik Srbija)

BONUS VIDEO:

Kurir TV: Zašto je MIG 35 bolji od F 35?