Foto: Beta/Savet Evrope

Trosatni razgovori

ZAVRŠEN SASTANAK U BRISELU: Delegacije Beograda i Prištine bez izjave!

BRISEL - Sastanak delegacija Beograda i Prištine završen je večeras nešto posle 23 časova.

Politika
> 22:54h

Nakon sastanka dve delegacije nisu davale izjave, javlja izveštač Tanjuga. U delegaciji Beograda su predsednik Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić, koji su se sastali večeras u Briselu odvojeno sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, ali još nema potvrde da je došlo do trojnog sastanka, javlja Radiotelevizija Srbije.

Delegaciju Prištine koju čine kosovski predsednik i premijer Hašim Tači i Isa Mustafa. Razgovori, koji su počeli nešto pre 20 sati.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini izjavila je večeras da je ohrabrena konstruktivnim zalaganjem koje su pokazale Beograd i Priština u novoj rundi dijaloga i dodala da je taj proces važan za region i EU. Ona je, u saopštenju posle današnjeg sastanka na najvišem nivou, navela da će zalaganje i politička volja dati značajan doprinos smanjenju tenzija i da će rad biti nastavljen u tom duhu. "Dijalog je veoma važan proces za Srbiju i Kosova, ali i za region i EU. Napredak u normalizaciji odnosa je ključan za očuvanje mira i napredak ka EU. To je ključno za Evropu i regionalnu stabilnost", naglasila je Mogerini. Svi učesnici današnjeg sastanka, prema njenim rečima, ponovili su svoju punu posvećenost zajedničkom radu na dijalogu. "Želela bi da zahvalim svim učesnicima, predsednicima Tačiju i Nikoliću, kao i premijerima Vučiću i Mustafi za otvorenu i konstruktivnu diskusiju koju smo imali", navela je Mogerini dodajući da je današnji sastanak nastavak dijaloga od 24. januara .

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je pred početak nove runde dijaloga da očekuje teme o kojim je moguć dogovor, ali da Beograd nije spreman na razgovore koji vode ka priznavanju nezavisnosti Kosova. Predstavnici prištinske strane nisu davali izjave pre sastanka, dok je portparolka Federike Mogerini, Maja Kocijančič najavila da se očekuju razgovori o svim otvorenim pitanjima, bez konkretizacije tema.