Foto: Beta

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka

ŠABIĆ O NAGRADNOJ IGRI S FISKALNIM RAČUNIMA: Bez obaveze unošenja JMBG na kovertama

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je danas da građani koji nameravaju da učestvuju u nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi" nemaju obavezu da na poleđini koverte unose i svoj matični broj.

Društvo
> 00:00h

"Za takvu obavezu nema ni osnova, ni smisla, ni razloga, a ona bi izvesno predstavljala nepotreban i ozbiljan rizik zloupotrebe ovog kompleksnog podatka o ličnosti", naveo je Šabić u pisanoj izjavi. On je dodao da je pokrenuo postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti od strane Ministarstva finansija, zatraživši od ministarstva izjašnjenje povodom više otvorenih pitanja.

Foto: Marina Lopičić

U odgovoru na pitanje vezano za lični broj, poverenik navodi da je Ministarstvo finansija izričito odgovorilo da zaključkom Vlade kojim su uređena pravila sprovođenja te igre na sreću, "nije predviđeno njegovo popunjavanje, a da učesnici igre popunjavaju sledeće lične podatke - ime, prezime, adresu i kontakt telefon".

Poverenik je reagovao, kako je naveo, s obzirom na to da je u medijima i u javnim izjavama nekih funkcionera više puta ponovljeno da građani imaju tu obavezu.Ministarstvo je, navodi Poverenik, za činjenicu da je podatak o popunjavanju ličnog broja objavljen na internet stranicama Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) dalo objašnjenje da je "objavljen tehničkom greškom", a da ne predstavlja sastavni deo kriterijuma za nagradnu igru, da je to korigovano, a da je i pripremljena koverta na čijoj poleđini nema posebne rubrike za lični broj.

"Međutim, budući da se u nekim medijima i dalje, u kontinuitetu objavljuju informacije o obavezi popunjavanja JMBG, Poverenik informiše građane da tu obavezu, definitivno, nemaju", naveo je Šabić.