Foto: Fonet/Media Centar

Aktivistkinja za ljudska prava uzvraća

DIREKTORKA INICIJATIVE MLADIH MITIĆ: Ja državni neprijatelj?

Direktorka Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda Anita Mitić izjavila je da je ona državni neprijatelj ako državni neprijatelj znači to da voli svoju zemlju i želi da ona bude najbolja moguća, da se politički protivnici ne tuku, a da ratni zločinci nisu zvezde političke kampanje, ako želi zemlju gde je neće progoniti jer prihvata realnost.

Politika
> 00:00h

Ako to znači biti državni neprijatelj. Onda da, ja sam državni neprijatelj, poručila je Mančić.

Podsetila je da je njena borba za bolju Srbiju počinje vrlo rano, s tim da je rođena 1990. godine i da je odrastala sa roditeljima koji su njeno čitavo detinjstvo proveli na protestima i da je politika bila sastavni deo njhovih života, a da je 2009. godine "odlučila da bude u prvim redovima borbe za bolju Srbiju" i da se priključi Inicijativi.

Za ovih devet godina koliko sam u Inicijativi nikada se i nigde nisam osećala više dobrodošlom, od prvog trenutka kada sam ušla u kancelariju. To je mesto gde se mladi slušaju kada govore. Gde njihove reči vrede i znače, napomenula je Matić.

Niz je akcija u kojima je Inicijativa izražavala stav protiv genocida, organizovala prvu posetu mladih iz Beograda Prištini još 2003. godine, izašla na ulice na Ponoćni prajd, protestujući protiv zabrane, odlazila u Potočare, Tuzlu i Vukovar... nisu ništa drugačije od onog što se dogodilo u Beški, "prekinuli smo mi mnoge tribine koje su negirale zločine ili promovisale ratne zločince".

Za sve ove godine naša misija se nije promenila. Borimo se za pristojnu i normalnu zemlju u kojoj se ne rehabilituju ratni zločini, govori se istina o ratu devedesetih, batine nisu legitiman obračun sa neistomišljenicima ni u školi, ni na tribinama, ni na ulici, gde demokratija nije samo opis državnog uređenja, a vladavina prava samo princip vladavine. I zemlju gde je budućnost mladih zapravno važna, napisala je Mitić.

(Fonet/Danas)