Foto: Promo

Doprinos unapređenju informisanja

NAGRADA ZA PROFESORA: Dijaspora nagradila Milivoja Pavlovića

Uredništvo „Srpskih nedeljnih novina“, glasila srpske zajednice koje u Mađarskoj izlazi od 1849. godine, saopštilo je da je beogradski novinar, književnik i univerzitetski profesor Milivoje Pavlović ovogodišnji dobitnik nagrade „Teodor Pavlović“ za doprinos unapređenju informisanja u Srbiji i rasejanju.

Društvo
> 00:00h

Priznanje je ustanovljeno prošle godine, povodom 180. godišnjice od osnivanja „Srpskog narodnog lista“ (preteče „Srpskih narodnih novina“), čiji je pokretač bio Teodor Pavlović, kasniji dugogodišnji urednik Letopisa Matice srpske.

U obrazloženju uredništva srpskog nedeljnika u Mađarskoj kaže se da je ovogodišnji dobitnik priznanja, prof. dr Milivoje Pavlović, svojim dugogodišnjim radom u medijima i institucijama nauke, obrazovanja i kulture značajno unapredio srpski informativni prostor, tretirajući ga u neraskidivom jedinstvu i uključujući u njega medije u matici, u regionu i dijaspori.

Prof. Pavlović je sačinio dosad najpotpuniji adresar i napisao više studija o srpskim medijima u rasejanju; oslanjajući se na načelo po kome matičnost nekog glasila ne određuje geografija već pripadnost istom jeziku, jednom duhovnom ognjištu i zajedničkim otadžbinskim idealima.

Pavlović je bitno doprineo objedinjavanju rasute nacionalne, socijalne i kulturne energije naroda čija trećina živi izvan matice.

Kao medijski i naučni radnik, Pavlović je organizovao programe stručnog usavršavanja srpskih novinara iz dijaspore i pomagao njihovo organizaciono povezivanje s esnafskim udruženjima u Srbiji.

Milivoje Pavlović je profesionalni novinar od 1969. Bio je upravnik Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, direktor Radio Beograda i ministar informisanja u dva mandata.

Univerzitetski nastavnik je od 1998. Od osnivanja je profesor i dekan Fakulteta za kulturu i medije Univerziteta „Džon Nezbit“. Autor je 15 beletrističkih knjiga i tri udžbenika iz komunikologije i mediologije. Njegov udžbenik o odnosima s javnošću imao je do sada devet izdanja i koristi se na četiri univerziteta u Srbiji. Pavlović je član Saveta dijaspore i član Upravnog odbora Matice iseljenika Srbije.

Za svoj rad dobio je mnoga ugledna priznanja, uključujući Vukovu nagradu i Svetosavsku povelju.

Nagrada će Milivoju Pavloviću biti uručena na proleće u Budimpešti.

(EPK)