Foto: REUTERS

EURO 2012 premijera

Bez pobednika u meču Poljske i Grčke

Obe ekipe su meč završile sa igračem manje, pošto je Sokratis Papastatopulos dobio drugi žuti karton u 44, a golman Poljske Vojceh Ščensni u 69. minutu direktan crveni

Fudbal
> 01:12h

VARŠAVA - Fudbalske reprezentacije Poljske i Grčke igrale su u Varšavi nerešeno 1:1, u prvom kolu A grupe prvenstva Evrope. Strelci su bili Levandovski u 17. za Poljsku, a Salpingidis u 51. minutu za Grčku.

Obe ekipe su meč završile sa igračem manje, pošto je Sokratis Papastatopulos dobio drugi žuti karton u 44, a golman Poljske Vojceh Ščensni u 69. minutu direktan crveni. Poljaci su poveli posle odličnog centaršuta Lukaša Piščeka sa desne strane, pošto je Levandovski sa šest metara neometan na drugoj stativi glavom savladao golmana Grčke Kostasa Halkijasa.

Grci su izjednačili posle nespretnosti golmana Poljske Ščensnog i štopera Marcina Vasilevskog koji su se sudarili posle centaršuta Vasilisa Torosidisa, a Salpingidis je sa nekoliko metara loptu poslao u prazan gol. Grci su u 71. minutu imali odličnu priliku da preokrenu rezultat, ali je rezervni golman Poljske Pžemislav Titon odbranio penal Jorgosu Karagunisu.

Titon je ušao u igru nekoliko trenutaka pre toga, pošto je Ščensni dobio crveni karton kada je u kaznenom prostoru sapleo Salpingidisa i napravio penal.

Poljaci su u prvom poluvremenu bili bolji, imali posed lopte i više prilika, ali su se Grci "vratili" u drugom, a jedan od ključnih detalja utakmice je kada je selektor na poluvremenu ubacio u igru Salpingidisa umesto Sotirisa Ninisa. Salpingidis je u 74. minutu postigao još jedan gol koji je poništen zbog ofsajda.

U drugom meču A grupe u Vroclavu Rusija je pobedila Češku s 4:1 (2:0).

Smuda: Grešili smo

Salpingidis: Grčka može daleko

Selektor Poljske Francišek Smuda rekao je da su njegovi fudbaleri bili pod velikim pritiskom zbog čega su često pravili greške u remiju (1:1) sa Grčkom, na startu Evropskog prvenstva.

"Osvojili smo bod i to je nešto, pošto smo imali nekoliko grešaka tokom meča, posebno onu kada smo primili gol. Igrači su bili pod velikim pritiskom, ali verujem u ovaj tim i možemo odigrati dobro protiv Rusije u sledećem meču i pobediti. Prva utakmica na takmičenju se obično završi nerešeno, imamo još dve i moramo da ih pobedimo", rekao je Smuda posle utakmice u Varšavi.

Desni bek Poljaka Lukaš Pišček kazao je da je njegova ekipa mogla da postigne još nekoliko golova u prvom poluvremenu i da su im se Grci u drugom odlično suprostavili.

"Dominirali smo u prvom poluvremenu, mogli smo da postignemo još nekoliko golova. Grčka nam se odlično suprotstavila i pored toga što je jedno vreme igrala sa igračem manje. Imali smo problema sa njihovim dugim loptama i to nas je koštalo gola, a potom i penala", rekao je Pišček.

Strelac gola za Grčku Dimitris Salpingidis ocenio je da njegova reprezentacija može daleko, ako se u narednim utakmicama bude borila kao u ovoj.

"Svako je dao sve od sebe za ekipu. Nije nas htelo na početku meča, bilo je teško, ali smo uspeli da se vratimo u utakmicu. Grčka duša je iznad svega. Ako ovako nastavimo da se borimo možemo daleko da stignemo. Osvojili smo bod, ali nismo srećni jer smo mogli i da pobedimo", rekao je Salpingidis.

Napadač Grčke Jorgos Samaras kazao je da je njegova ekipa imala mnogo sreće, ali da su svi u njegovom timu dali sve od sebe. "Ovaj tim jako veruje u svoje mogućnosti. Presudila je naša želja da ne izgubimo. Imali smo i malo sreće, ali smo pokušali čak i da stignemo do pobede. Svaki naš igrač je dao sve od sebe", rekao je Samaras. Desni bek Grčke Vasilis Torosidis istakao je da ne može biti zadovoljan remijem.

"Ostao nam je gorak ukus u ustima. Odigrali smo loše u prvih 30 minuta, ali smo kasnije pokazali ko smo. Potrebno nam je jedna pobeda i jedan remi u preostale dve utakmice u grupi. Mislim da sa pet bodova možemo da odemo dalje", rekao je Torosidis.

U Grupi A, pored Grčke i Poljske, još su Češka i Rusija