Foto: Privatna Arhiva

Prva pevačica "Slatkog greha"

EKSKLUZIVNA ISPOVEST SPASE: Lepa Brena je postala zvezda jer je moje dete umrlo!

Kurir je došao do Spase, prve pevačice "Slatkog greha" koja u ekskluzivnoj ispovesti otkriva na koji način je Lepa Brena postala najveća balkanska folk diva

Stars
> 01:50h

Najveća balkanska folk diva Lepa Brena pohod na tron, kojim već preko tri decenije suvereno vlada, započela je u grupi Slatki greh. Hit „Čačak“ osvojio je 1982. bivšu Jugu preko noći i ušao u istoriju! Ali ko zna kako bi ta muzička istorija danas izgledala da je u originalnoj postavi grupe Saše Popovića ostala Spasa Mečanin, pevačica koju je zamenila Lepa Brena. Spasino ime je prošle nedelje u jutarnjem programu TV Hepi pomenuo kompozitor Milutin Popović Zahar, tvorac mnogih pesama Slatkog greha. - Saša Popović je smislio jahanje, harmoniku na leđima, sedenje u krilu. Pre Brene, to sedenje u krilu radila je jedna Spasa, ona je bila njihova prva skandal-dama, vatala je goste - ispričao je Zahar, a svi mediji u bivšim jugoslovenskim republikama preneli su priču o Spasi, koju je „jedan bokser oteo sa scene“. Dve tragedije Ali misteriju o prvoj dami Slatkog greha ekskluzivno razotkriva Kurir, koji je Spasu Mečanin pronašao u Banatskom Aranđelovu. Spasa se danas preziva Nikolić, ima 63 godine. Živi povučeno sa sinom Milošem, ali se s nostalgijom seća vremena kad je pevala u grupi Lira šou Saše Popovića. - Taj bokser koga je pomenuo Zahar je moj pokojni muž Mališa Nikolić. Nije me oteo na sceni, već me je odveo kući i venčali smo se u Smederevu 13. januara 1980. Venčala me je bivša devojka Saše Popovića. U januaru smo se uzeli, a u aprilu sam izgubila bebu. Doktori su mi rekli da više nikad neću imati dece, ali, eto, posle sam rodila Miloša. Nažalost, bez muža sam ostala vrlo rano. Mališa je poginuo u saobraćajci 1983, kad je naš sin imao samo dve i po godine - počinje priču Spasa.

Tako je suđeno Kaže da joj je drago kad je kolege pomenu, a pogotovo Saša Popović. Pitamo je kakav je kao šef orkestra bio sadašnji direktor „Granda“. - Fantastičan! On je uvek imao originalne ideje koje smo zajedno sprovodili u delo. Ja sam šila suknjice za audicije na koje smo išli. Bili smo mladi i ludi, mnogo smo se šalili. Svi u bendu su me gledali kao sestru. Spasa je bila na korak do velikog uspeha kad ju je zadesila prva životna tragedija. Izgubila je bebu i to je zapravo bio razlog njenog povlačenja s muzičke scene. - Breni je bilo suđeno, a meni se zlo desilo na sceni. Moje dete je umrlo i rodila se zvezda, Lepa Brena. To je toliko simbolično i strašno! Zato mi je suprug zabranio da pevam. Ležala sam mesec dana u bolnici u Brčkom, imala sepsu u početnom stadijumu, mesecima nisam mogla da se oporavim. To je bila prekretnica. Tada sam ostavila Lira šou - priča Spasa sa setom u glasu. Primetna je bila tuga u Spasinim očima, ali ima li tuge za bendom, za muzikom? Da li je zažalila što je otišla od Popovića? - Naravno! To je moja velika rana, moj bol, nešto što neću nikad preboleti - kaže čuvena Spasa.

Fahreta došla da šmekne Spasu BILA JE PUNAČKA, ALI MNOGO SIMPATIČNA! Spasa se seća i prvog susreta s Lepom Brenom, koja je došla na njen nastup pre nego što ju je zamenila u grupi.- Bila je punačka, to sam prvo zapazila, ali i simpatična. Pitala me je da li bi konobari mogli da nameste sto blizu bine za nju i njeno društvo. Kad je videla kako sam ja stala na scenu, prokomentarisala je: „A tek kad ja stanem tako!“ Pa to nikad neću zaboraviti! - priča za Kurir Spasa kroz smeh i tvrdi da ne može odgovoriti na pitanje ko bolje peva, ona ili Brena.- Postoje pesme koje bih sigurno ja bolje otpevala, ali i one u kojim bi ona dominirala. Što se tiče njenih hitova, evo, ne mogu da se setim nijednog koji mi se sviđa!

Puno korisnih informacija

DANAS U KURIRU POKLON DODATAK DR KURIR: Pobedite osteoporozu

U današnjem dodatku Dr Kurir saznajte šta treba da radite ukoliko bolujete od osteoporoze, koji su prvi znaci reume i kako da je pobedite prirodnim putem.

Otkrićete zašto vakcinu protiv HPV treba da prime i dečaci, a imamo rešenje za brzo i efikasno smirivanje želuca.

Svake nedelje u Kuriru čeka vas puno korisnih informacija i saveta kako da sačuvate zdravlje!

Ljiljana Stanišić