Foto: Beta, Profimedia

Progovorio posle deceniju i po

ŠOKANTNO PRIZNANJE ŠEŠELJA: Rekao sam Vlajku da se ubije ispred skupštine!

Lider radikala kaže da je ministra policije koji je izvršio samoubistvo 2002. on posavetovao da to uradi ispred parlamenta.

Politika
> 01:04h

Vojislav Šešelj, lider SRS, kaže da je on rekao bivšem ministru policije i poslaniku SPS Vlajku Stojiljkoviću da se 2002. godine ubije ispred Savezne skupštine! Stojiljković je zaista samo mesec dana kasnije pucao sebi u glavu ispred parlamenta! U razgovoru za Kurir, Šešelj kaže da je Stojiljkoviću u šali sugerisao da treba da izvrši samoubistvo na nekom bombastičnom mestu, te da je Skupština odličan izbor jer bi svi pisali o tome. Kada je Stojiljković, samo mesec dana nakon tog razgovora, pucao u sebe, Šešelju nije bilo prijatno. Tako, baš tim rečima, lider radikala opisuje nemili događaj od pre 15 godina. - Jeste, ja sam rekao Stojiljkoviću da se ubije ispred Skupštine. On je pričao da hoće da se ubije i ja sam mu predložio da to uradi pred Skupštinom. Ja ne negiram ništa što je istina. Ali problem je što ja apsolutno nisam verovao da je on u stanju tako nešto da uradi - kaže Šešelj na početku razgovora za naš list i nastavlja: - Mislio sam da mu namere nisu ozbiljne, da on to samo tako govori. To je bilo u sedištu socijalista, poslaničke grupe, bila je puna sala. Govorio je da će otići na groblje Oslobodilaca Beograda ako se izglasa onaj zakon o saradnji s Hagom i da će se tamo ubiti. I ja onda, šeretski, kao i uvek... Nisam ja njega tretirao ozbiljno, a sad ga veoma cenim i poštujem posle tog čina. Nisam zaista to očekivao ozbiljno. Rekao sam mu pred svima: „Gde ćeš tamo, tamo te niko neće videti, proći ćeš nezapaženo. Bolje ovde u Saveznoj skupštini, to bi bila senzacija.“ Kad prođe mesec dana, i on zaista to i uradi. Kad je čuo da se Stojiljković ubio, nije mu bilo prijatno. - Nije mi baš bilo prijatno, moram da priznam. Računam, on je to bio ozbiljno odlučio, uradio bi to na bilo kom drugom mestu, a meni baš nije bilo prijatno - ponavlja šef radikala. Iako nisu stajali najbolje, Stojiljković je upravo Šešelju ostavio oproštajna pisma. - Imao je poverenja samo u mene, tog dana je mom čoveku ostavio oproštajna pisma da mi ih da. To je bio Filip Stojanović, pred čijim se očima i ubio. Filip me je odmah pozvao telefonom, sećam se da sam krenuo negde na put, i rekao mu da se javi hitno Aleksandru Vučiću. Vučić je otišao hitno pred Skupštinu, održao konferenciju za medije i pročitao pisma. Mi smo ta pisma onda objavili u specijalnom broju Velike Srbije. Odali smo počast Vlajku Stojiljkoviću iako smo ranije stalno bili u sukobima. Šta ja znam, odnosi među nama su bili jako loši - kazao je Šešelj.

Optužnica zbog Kosova PUCAO SEBI U GLAVU ZBOG HAGA Vlajko Stojiljković je bio ministar unutrašnjih poslova od 1997. do 2000. u vladi Mirka Marjanovića. Ostavku na tu funkciju podneo je nakon 5. oktobra, ali je zadržao mandat poslanika SPS u Skupštini. Tužilac tribunala u Hagu je 1999. podigao optužnicu protiv Stojiljkovića i drugih visokih srpskih državnika za navodne zločine na Kosovu. Na dan kada je usvojen zakon o saradnji sa Haškim tribunalom, 11. aprila 2002, nešto posle 19 sati, Stojiljković je na stepenicama Skupštine pokušao da izvrši samoubistvo. Preminuo je dva dana kasnije u Urgentnom centru u Beogradu.

Oproštajno pismo Koje su bile poslednje reči Vlajka Stojiljkovića ZA SVOJU SMRT KRIVIM ĐINĐIĆA, KOŠTUNICU, MIHAJLOVIĆA... Prenosimo deo oproštajnog pisma: „Izražavam protest protiv pripadnika marionetske aktuelne vlasti DOS i crnogorske koalicije ‚Za Jugoslaviju‘ zbog razbijanja Jugoslavije uz učešće najvećeg neprijatelja našeg naroda Havijera Solane, bezobzirno gaženje Ustava i zakona ove zemlje, vođenja politike izdaje i kapitulacije, gubljenja nacionalnog dostojanstva, uništavanje ekonomije i dovođenja miliona građana u socijalnu bedu. Za svoju smrt smatram odgovornim i direktno optužujem Zorana Đinđića, Vojislava Koštunicu, Dušana Mihajlovića, Vladana Batića, Miroljuba Labusa, Dragoljuba Mićunovića, Predraga Bulatovića, Srđu Božovića i Dragišu Pešića. Građani, rodoljubi ove zemlje, znaće kako da me osvete.“

Ekipa Kurira