Foto: Shuterstock

Najranjivija kategorija

ALARMANTNI PODACI: Više od 50 odsto dece ne bi prijavilo uznemiravanje na Internetu

Gotovo 90 odsto dece uzrasta od 10 do 15 godina poseduje mobilni telefon, a većina njih je spremna da ostavi svoje lične podatke na internetu, uključujući adresu stanovanja, objavila je nevladina organizacija "Save the children" povodom Dana bezbednog interneta koji se obeležava sutra.

Društvo
> 00:00h

Rezultati istraživanja koje je ova organizacija sprovela tokom prošle godine o ponašanju i navikama dece na internetu pokazali su da većina dece svakodnevno koristi informaciono-komunikacione tehnologije i pristupa internetu već od svoje devete godine života.

Gotovo sva deca poseduju uređaj preko kojeg pristupaju internetu, a najčešće je to mobilni telefon. Organizacija želi da skrene pažnju na bezbednosne izazove koje predstavlja masovno korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija, a posebno u kontekstu bezbednosti dece kao najranjivije kategorije.

Foto: Thinkstock

Informaciono-komunikacione tehnologije rapidno se razvijaju. Nove generacije dece odrastaju koristeći najnovije proizvode iz ove oblasti, dok znanje i iskustvo roditelja najčešće zaostaje, konstatuje se u istraživanju.

Prema rezultatima istraživanja, 90,5 odsto dece uzrasta od 9 do 17 godina ima profil na jednoj ili više društvenih mreža - Tviteru, Fejsbuku, Jutjubu ili Instagramu. Svako četvrto dete našlo se u situaciji da mu je objavljena slika bez dozvole, a 28 odsto dece obuhvaćene istraživanjem doživelo je pretnje na internetu tri ili više puta.

U slučaju problema, 50 odsto dece ne bi prijavilo slučaj uznemiravanja na internetu, a manje od trećine ispitane dece bi se obratilo školskom osoblju.

"Evidentna je potreba za obrazovanjem i dece i njihovih roditelja o opasnostima koje vrebaju na internetu i načinima na koje se dete od njih može zaštititi", rekla je direktorka "Save the Children" za severozapadni Balkan Andrea Žeravčić.