Foto: Dragan Kadić

Šef poslaničke grupe SNS

MARTINOVIĆ (SNS): Srbija očekuje izručenje Ramuša Haradinaja

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe Srpske naredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović danas je u razgovoru sa poslanicima Skupštine Francuske Pjer-Iv Le Bornjom i Žan-Klod Minjonom u Beogradu rekao da očekuje da će francusko pravosuđe izručiti Srbiji lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaj, optuženog za ratne zločine.

Politika
> 00:00h

"Svesni činjenice da su na prostorima bivše Jugoslavije svi narodi podneli velike žrtve u ratovima koji su vodjeni, kao ljudi i kao političari duboko žalimo zbog toga, ali želimo da naglasimo i da je jedna od najvećih žrtava bio srpski narod na Kosovu i Metohiji, te očekujemo da će francusko pravosudje postupiti u skladu sa bilateralnim sporazumima koje ima sa Srbijom i izručiti pravosudnim organima Srbije Ramuša Haradinaja", rekao je Martinović.

Kako je saopštila Skupština Srbije, Martinović je ocenio da bi se time pokazalo da ima pravde i za srpske žrtve.Ročište na kojem će francuski sud doneti odluku o izručenju Ramuša Haradinaja, koji je i jedan od bivših komandanata Oslobodilačke vojske Kosova zakazano je za 9. februar.

Foto: AP

On je uhapšen 4. januara na aerodromu u Bazelu po interpolovoj poternici Srbije zbog sumnje da je 1998. i 1999. počinio ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima. Francuski sud ga je 12. januara pustio da konačnu odluku o izručenju čeka na slobodi.Martinović je rekao i da je Srbija čvrsto opredeljena za ulazak u EU i da nema bolje i uredjenije zajednice naroda i država, kao i da se zakoni u Skupštini Srbiji donose ne formalno i radi otvaranja pregovaračkih poglavlja, već radi gradjana Srbije.Istako je da Srbija želi najbolje moguće odnose sa susedima, kao i mir i unapredjenje ekonomske saradnje.

"Srbija je poslednja zemlja na Balkanu kojoj je u interesu eskalacija tenzija, jer nam je u interesu nastavak ekonomskog rasta i investicija, čega nema bez političke stabilnosti, kako u zemlji, tako i u okruženju", rekao je on i dodao da poslanička grupa SNS očekuje da se zemlje EU uključe u proces smirivanja tenzija.

Foto: AP

Martinović je u razgovoru sa francuskim kolegama izrazio zabrinutost zbog povremenih antisrpskih nastupa u Hrvatskoj, izjava bošnjaka u Bosni i Hercegovini i posebno porasta tenzija na Kosovu i Metohiji.On je kazao da u Srbiji trenutno ima oko 7.000 migranata, od kojih većina nije zatražila azil u Srbiji i kojima je krajnje odredište neka od zemalja EU.

BONUS VIDEO:

Haradinaj od hapšenja do oslobađanja