Sumnje se ostvaruju

Šampionat mržnje!

Policija u Poljskoj i Ukrajini imaće pune ruke posla zbog najavljenih incidenata navijača

Fudbal
> 02:54h

Domaćini u strahu. Čim je počelo Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini, svima je postalo jasno da će policija imati pune ruke posla! Mračne sumnje stručnjaka već su počele da se ostvaruju i zbog huliganskih obračuna, rasističkih uvreda i multinacionalne mržnje, pa je najverovatnije da ćemo biti svedoci najgoreg i najkrvavijeg EP u istoriji.

Veliku grešku napravili su fudbalski savezi zemalja učesnica. Naime, čak 11 saveza je odlučilo da svoje igrače smeste u trouglu između Varšave, Krakova i Vroclava, pa je odmah po dolasku reprezentacija počeo i haos. Pored toga, u ova tri grada postoji veliki broj desničarskih huliganskih grupa, kao i mnogo neonacističkih bandi, što dodatno komplikuje situaciju.

Reprezentativci Holandije su bili vređani na rasnoj osnovi tokom treninga na stadionu u Krakovu, dok je u centru grada preko hiljadu navijača iz Irske napalo autobus s reprezentativcima Engleske, ali je zbog velikog broja policajaca sve ostalo na verbalnim uvredama. Izabranici selektora Hodžsona jedva su uspeli da uđu u hotel, uz zvižduke i povike „Engleska nikad neće porobiti Irsku“ i „Džon Teri je rasista“.

Prethodno se oglasio i vođa ekstremne desničarske grupe Patriote Ukrajine. - Imamo mrežu huligana u svakom gradu. Možemo da krenemo u rat nakon samo jednog poziva. Ovde se ozbiljno spremamo i treniramo, za belu Evropu, i spremni smo da učinimo sve - objavio je rat tamnoputim fudbalerima i navijačima Dmitro Semčuk.

Psi ujedaju za testise! Poljska policija pripremila je nemilosrdne metode suzbijanja huliganskih ispada za vreme EP. Tako će na problematične navijače slati pse trenirane da ujedaju za testise, a biće opremljeni i soničnim topovima, koji osobu koju pogode teraju na nekontrolisano mokrenje.

- Poljska policija će žestoko reagovati na huliganizam i, verujte, ne biste želeli da budete tamo kad krenemo u akciju. Imamo dugu istoriju huliganizma i policiju koje je prošla sve - kažu iz poljskog MUP.