Foto: Profimedia

Nestašica pasoša

NEMA VIŠE PUTOVANJA: Od 21. marta niko u BiH neće moći da dobije pasoš

Bosna i Hercegovina ostaje bez pasoških knjižica od 21. marta, pošto do tada važi sporazum sa trenutnim dobavljačem, a planirana nabavka pasoških knjižica neće biti završena, saopšteno je iz Agencije za identifikaciona dokumenta (IDDEE) BiH.

Bosna i Hercegovina
> 08:00h

Navodi se da je rešenje zatraženo od Saveta ministara BiH, ali da još nema odgovora kada i kakvo će ono biti.

Vest o nemogućnosti izdavanja pasoša posle 21. marta građani još ne shvataju ozbiljno, navodi RTRS.

"Da se to dovede u pitanje i da se na taj način uđe u neke nedoumice, to je zaista neshvatljivo, nemoguće! Ja ne verujem da će se to desiti, da će u 21. veku onemogućiti nekome da putuje. Mislim da će već naći neko rešenje u poslednjem trenutku, kao i uvek što se ovde dešava na našim prostorima, ali sama situacija je onako - fantastična", govore građani.

RTRS: Čak i kad bi danas bio raspisan novi tender, pasoša ne bi bilo do jeseni (Foto: Profimedia)

Ovaj problem bio je tema sednice Saveta ministara BiH 18. januara, kada je donet zaključak da menadžment Agencije obnovi proceduru raspisivanja tendera, u skladu sa preporukama Kancelarije za razmatranje žalbi, koja je oborila prethodna dva tendera.

"Menadžment IDDEE je, postupajući po zaključku Saveta ministara BiH u proteklom periodu razmotrio sve mogućnosti i zaključeno je da ne postoji rešenje koje bi bilo u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, jer trenutno važeći okvirni sporazum, koji je zaključen 2014. godine, ne ostavlja mogućnost za produženje ugovora čime su institucije BiH stavljene u položaj zavisan o sadašnjem dobavljaču", saopšteno je iz IDDEE.

Čak i kad bi danas bio raspisan novi tender, pasoša ne bi bilo do jeseni.