Foto: Profimedia

Peticija

SLOVENCI USTALI PROTIV POKOLJA: Traže od vlade da prestane da ubija vukove!

LJUBLJANA - Slovenci potpisuju peticiju za zaštitu vukova jer je slovenačka vlada za ovu godinu odobrila odstrel 10 vukova, što je skoro desetina tamošnjih procenjene populacije tih životinja.

Region
> 00:00h

Peticija na engleskom jeziku kojom se traži "zaustavljanje pokolja" do sada je dobila više od 22.000 potpisa iz Slovenije i sveta.

Njeni pokretači tvrde da je odluka o odstrelu 10 vukova i 113 medveda doneta pod uticajem "lovačkog lobija", suprotno Bernskoj konvenciji o očuvanju životinjskih vrsta u prirodnom staništu koju je s rezervama potpisala i Slovenija.

Šteta slovenačkih stočara ubuduće će rasti jer će razbijanje čopora vukova odstrelom povećati broj napada pojedinačnih vukova na ovce, pošto vuk prirodnu hranu - jelene i srne može uspešno da lovi samo u čoporu, tvrde autori peticije koji se pozivaju na studije.

Protiv odluke Vlade o odstrelu vukova i medveda žalbu Ustavnom sudu su podnela dva nevladina udruženja - Društvo za očuvanje prirodne baštine i Pravno-informacioni centar nevladinih organizacija.