Foto: Sava Radovanović

Potpisao ministar Šarčević

MEĐUNARODNA SARADNJA: Sporazum Ministarstva prosvete i Britanskog saveta

BEOGRAD - Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Britanski savet potpisali su danas Sporazum o međunarodnoj saradnji.

Društvo
> 00:00h

Sporazum je potpisao resorni ministar Mladen Šarčević sa predstavnicima Britanskog saveta na konferenciji "Zatvaranje digitalnog jaza - međunarodni dijalog" koja je uvod u sajam "Novim tehnologijama u obrazovanje 2017".

Šarčević je tom prilikom rekao da taj zadatak zatvaranja digitalnog jaza nije lak a da su digitalne vešine ono što se u svetu najviše traži. Na dokumentu se, rekao je on, radi već neko vreme s Britanskim savetom, da bi se "rešile intervencije koje su potrebne na našem sistemu".

Ambasador Velike Btritanije u Srbiji Denis Kif koji je takođe prisutvovao potpisivanju sporazuma rekao je da je tehnološki razvoj jedan od ključnih faktora koji pomaže da se kvalitetnije živi, radi i uči.

Kako je naveo, digitalne veštine su važne i za ekonomiju i da se ulaganje u njih vraća i desetostruko.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Zbog toga Velika Britanija, kaže Kif, već četiri godine sprovodi programe koji unapređuju digitalne veštine a u kojima je učestvovalo više od 10 000 ljudi.

Britanski ambasador je pozvao sve prisutne predstavnike vlada i poslodavaca da razgovaraju o iskustvima i viziji "gde ćemo biti za pet godina i kako možemo da ubedimo mlade ljude da rade u digitalnoj ekonomiji".

Direktorka Britanskog Saveta Džo Bil istakla je da da su digitalne veštine neophodne za razvoj privreda 21. veka.

Kako je istakla, Evropska komisija je procenila da 50 procenata evropske populacije ima nedostatak digitalnih sposobnosti a da 72 odsto poslodavaca ne bi ni intervjuisalo kandidate za posao bez iskustva ako ne poseduju IT sposobnosti.

Oni koji poseduju IT veštine, kaže Bil, zarađuju tri do deset odsto više.

S jedne strane imamo visoku nezaposlenost", istakla je Bil, "a s druge nedostatak digitalnih veština, zato Britanski savet i sprovodi projekte koji pomažu prevazilaženju tog jaza. Najbolji način da se to uradi, poručila je ona, jeste saradnja.