Foto: Dragana Udovičić, Marina Lopičić

KOMPLIMENT OD POLITIČKOG PROTIVNIKA

SAŠA JANKOVIĆ: Lončar je dobar ministar

Bivši zaštitnik građana, pre nego što je podneo ostavku, uputio pohvale Ministarstvu zdravlja zbog mera koje su preduzete nakon smrti malog Radenka Nikodinovića

Politika
> 15:02h

Saša Janković, sada već bivši zaštitnik građana, nekoliko dana pre nego što je podneo ostavku pohvalio je Zlatibora Lončara i Ministarstvo zdravlja! Janković je Lončara pohvalio zbog mera koje je ministarstvo preduzelo u vezi sa tragičnom smrću malog Radenka Nikodinovića (8) iz Kozjaka kod Loznice, koji je preminuo od sepse nakon preloma ruke. - Zaštitnik građana je prepoznao postupanje ministarstva u ovoj situaciji kao primer dobre prakse. Zahvaljujemo se na ostvarenoj saradnji, uz nadu da ćemo je sa uspehom nastaviti radeći na ostvarenju zajedničkog cilja - zakonitog, pravilnog i efikasnog ostvarivanja prava, dužnosti i na zakonu zasnovanih interesa građana - navodi se u dopisu koji je kancelarija zaštitnika građana poslala ministarstvu 27. januara, nakon izvršene kontrole njegovog rada.

Saša Janković je i za Kurir ponovio svoje pohvale na račun Ministarstva zdravlja: - Tada sam pohvalio inicijalnu reakciju Ministarstva zdravlja jer je bez odlaganja uputilo inspekciju, a ministar u tom momentu nije umanjivao značaj i težinu tragedije niti sporio odgovornost zdravstvenog sistema. Zdravstvo je jedna od službi čije manjkavosti građani najbolnije osećaju. Kad je država bolesna, ni zdravstvo ne može da bude zdravo - ističe Janković. U Ministarstvu zdravlja samo su kratko kazali: - Radimo svoj posao u skladu sa zakonom. U ovom slučaju smo uradili sve što je bilo u našoj nadležnosti, kao što smo uvek i činili, i kao što ćemo raditi ubuduće. Podsetimo, Radenko je preminuo 8. oktobra prošle godine, a samo dva dana kasnije Ministarstvo zdravlja uputilo je inspekciju u lozničku bolnicu, gde je dete primljeno nakon pada s tobogana. Urađen je i spoljni stručni nadzor i ministarstvo je protiv ortopeda dr Dobrivoja Bojanića, koji je dete primio i stavio mu gips, podnelo i krivičnu prijavu.

Lekarska komora Srbije ISPITUJEMO BOJANIĆEVU ODGOVORNOST Dr Milan Dinić, direktor Lekarske komore Srbije, kaže da je u toku utvrđivanje odgovornosti dr Bojanića i da je za 5. mart zakazano saslušanje Radenkovih roditelja. - Sankcije koje propisuje LKS su usmena opomena, javna opomena, privremeno oduzimanje licence u delu obavljanja posla ili privremeno oduzimanje licence od šest meseci do godinu dana, izuzetno pet godina - navodi Dinić i dodaje da jedino sudovi mogu trajno oduzeti licencu.

Ružica Kantar