Foto: Dado Đilas, Fonet, Zorana Jevtić, Youtube

Bez premca

MINIMAKS JE IMAO JAKU KONKURENCIJU: Pet voditelja SIMBOLA bivše Jugoslavije!

Tačno na današnji dan pre 12 godina preminuo je legendarni televizijski voditelj Milovan Ilić Minimaks. Legenda jugoslovenske televizije ostaće upamćen kao prvi tok-šou voditelj na našim prostorima, gde su gostovale gotovo sve poznate ličnosti, od političara, glumaca, pevača.

Pop kultura
> 00:00h

Pored Minimaksa, postoji još nekoliko novinara koji su mogli da mu izađu na crtu, po svojoj harizmatičnosti i ležernosti u voditeljskom i uopšte novinarskom poslu.

Milovan Ilić Minimaks, Foto: Printscreen

Branislav Bane Vukašinović

Jedan od najpoznatijih TV voditelja RTS karijeru je započeo 1956. godine na Radiju Beograd, a 13 godina kasnije je prešao na Televiziju Beograd. Uradio je brojne intervjue sa najpoznatijim političarima i ličnostima iz javnog života bivše Jugoslavije. Bio je poznat po izuzetnom šarmu, spontanosti i ležernosti. U svojoj dugogodišnjoj karijeri, na put je izveo mnoge generacije novinara i voditelja koji su uz Baneta naučili zanat i postali prepoznatljiva TV lica. Uređivao je i vodio Beogradsku hroniku i Jutarnji program subotom, ali je posebne afinitete imao za teme iz oblasti medicine. Preminuo je 2011. godine nakon duge i teške bolesti u Beogradu.

Bane Vukašinović, Foto: Printscreen

Miloje Mića Orlović Jugoslovenski Džon Vejn karijeru je započeo kao student u radiju Studentski Grad gde je radio kao sportski novinar, da bi je zatim nastavio na Televiziji Beograd, gde je postao jedan od najpoznatijih voditelja. U istoriji jugoslovenske televizije ostaće upamćen kao prvi voditelj TV Dnevnika da bi na predlog američke televizije NBC, prešao u redakciju zabavnog programa jer je bio idealan za to. Uradio je više od 170 reportaža i više od 300 intervjua, a učestvovao je i u realizaciji dva kviza "Ginis" i "Istorija srpskog naroda", te je ostao upamćen kao nenadmašni voditelj kvizova. Glumio je u 17 domaćih i stranih filmova.Od 2010. godine Udruženje novinara Vojvodine dodeljuje novinarima, voditeljima ili spikerima nagradu „Press vitez - Mića Orlović". Preminuo je u februaru 2013. godine.

Mića Orlović, Foto: Fonet

Dunja Lango Dunja Figenvald Puletić, poznatija kao Dunja Lango, osim što je važila za jednu od najtalentovanijih, važila je i za jednu od najboljih televizijskih voditeljki nekadašnje Jugoslavije. Kada se 60-ih preselila u Beograd, zaposlila se u Radio televiziji Beograd, gde je radila kao spikerka i voditeljka informativnog programa i kulturno zabavnog programa RTS - a. Vodila je televizijske prenose muzičkih festivala, kao i kvizove u čijoj je realizaciji ucestvovala i kao saradnik. Vodila je i uređivala evrovizijske emisije. Od 1995. do 1999. godine, bila je urednica i voditeljka emisije Modni magazin, a glumila je u filmovima "Moja luda glava", "Bez", i "Bombaši". Na RTS je radila do juna 1999. godine, kada je otišla u penziju. Preminula je 2015. godine u 74. godini.

Dunja Lango, Foto: Fonet

Oliver Mlakar Najšarmantnije TV lice eks-Ju prostora je svakako Oliver Mlakar, a može se reći da je njegov zaštitni znak kviz "Kviskoteka". Više od 40 godina Mlakar je radio kao radijski i televizijski voditelj, a radio je i druge kvizove poput: "Poziv na kviz", "Kolo sreće", "Zlatni pogodak", koji se jedne nedelje emitovao iz Zagreba, a druge iz Beograda, pa su ga naizmenično vodili Oliver i Mića Orlović. Vodio je i kulinarsku emisiju "Male tajne velikih majstora kuhinje". I nakon što je otišao u penziju, njegov lik je ostao popularan, pa je i dalje nastavio da se bavi voditeljskim poslom.

Oliver Mlakar, Foto: Dado Đilas

Goran Milić Novinar koji je karijeru započeo na Televiziji Beograd, a svojevremeno je za njih bio i dopisnik iz Njujorka. Devetesetih je uređivao i vodio televizijski dnevnik Jutel, a nakon što je on prestao da se emituje, postaje direktor novinskog centra ratne vlade BiH, a posle toga i glasnogovornik olimpijske delegacije BiH u Barseloni. Od 1997. godine radi na Hrvatskoj radioteleviziji, a od 2002. je bio urednik i voditelj emisije "Brisani prostor". Od 2004. godine je urednik i voditelj nedeljnog izdanja informativne emisije "Dnevnik".Proslavio se i putopisima informativnog karaktera poput "Idemo u Ameriku", "A sad u Evropu!" i "Idemo na Sever".

Goran Milić, foto: Zorana Jevtić

BONUS VIDEO Po čemu se sećate Minimaksa

DARA BUBAMARA ZA KURIR: Minimaks je zauvek moj zaštitni znak!