Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Evo odakle inicijativa

BANJALUČKI ADVOKAT KRSTAN SIMIĆ: Džefri Najs nagovorio Bošnjake da tuže Srbiju!

Lider SDA Bakir Izetbegović pod pritiskom "političkog podzemlja" u BiH traži reviziju tužbe protiv Srbije, kaže Krstan Simić, banjalučki advokat i ekspert u oblasti krivične odgovornosti u međunarodnom pravu, i dodaje da je pokretanje postupka posle deset godina od presude nemoguća misija.

Bosna i Hercegovina
> 00:00h

Pitanje revizije tužbe BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde inicirao je bivši tužilac Haškog tribunala Džefri Najs, gostujući na tribini u Sarajevu, smatra Krstić.

Krstan Simić: Najs je ovom izjavom sam sebe preporučio za agenta strane koja tuži Srbiju (Foto: Printscreen YouTube/Al Džazira)

"Tužilac Najs je rekao da ima novih dokaza i pozvao se na slučaj Radovana Karadžića. Na izvestan način je sam sebe preporučio da bude agent strane koja tuži Srbiju i da vodi postupak. Nakon toga je krenulo komešanje i zahtevi za revizijom“, objašnjava Simić.

On smatra da sve to može imati velike i štetne posledice po odnose u BiH i u regionu.

"Srbija kao ozbiljna država ne bi trebalo da se obazire na ova događanja, i predsednik Srbije Tomislav Nikolić trebalo bi i morao da poseti Bosnu i Hercegovinu. Državna politika se vodi zbog državnih interesa i ne podleže jeftinim dnevnopolitičkim provokacijama“, kaže Simić.

Prema njegovim rečima, pretnja Sarajeva Beogradu tužbom je posledica sukoba unutar bošnjačkog naroda.

"Imamo saznanja i da određeno 'političko podzemelje' sada dovodi Izetbegovića u situaciju da mora da podnese takav zahtev jer se na njega vrši pritisak koji nije objektivan", kaže Simić i naglašava da cela priča ima političke konotacije sukoba unutar bošnjackog naroda.