Foto: Dragana Udovičić

Rezolucija 1244 jasna

Dačić: Priština nema pravo da formira vojsku Kosova

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da su izjave o formiranju tzv. vojske Kosova novi faktor nestabilnosti i dodao da kosovske vlasti ne mogu da donesu takvu odluku u kosovskoj skupštini bez glasova poslanika Srpske liste.

Politika
> 00:00h

"Mi ćemo se svim svojim političkim sredstvima boriti protiv toga", najavio je Dačić. On je rekao da ne veruje da će formiranje vojske biti tema dijaloga u Briselu, jer se tamo, kako je dodao, pokreću "samo teme koje Prištini odgovaraju".

Dačić je rekao da prema Rezoluciji 1244 na Kosovu i Metohiji ne smeju da budu druge oružane snage osim snaga Ujedinjenih nacija, odnosno Kfora, i ocenio da poslanici Srpske liste neće podržati predlog o osnivanju kosovske vojske."Ukoliko poslanici Srpske liste glasaju u interesu srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji, a siguran sam da će to tako i biti, onda srpski poslanici neće podržati formiranje vojske".

Hašim Tači izjavio je da kosovska skupštinaKosova hitno treba da odluči o formiranju Oružanih snaga Kosova, naglasivši da više nema vremena za gubljenje da se to i uradi.Govoreći o odlaganju odlučivanja o izručenju nekadašnjeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradnaja Srbiji, Dačić je ocenio da je u tom slučaju reč o pokušaju da se politički oslobde ratni zločinci.

Prema njegovim rečima EU želi da pokaže da su zločini nad Srbima nekažnjivi, ali kako je rekao, Haradinaj je ratni zločinac i niko ga ne može osloboditi krivice.

BONUS VIDEO:

TAČI SE SPREMA ZA RAT