Foto: AP/Ilustracija

Ove noći nebom će proći i novogodišnja kometa

SREBRNI MESEC VEČERAS NA NEBU IZNAD SRBIJE: Narodno verovanje kaže da pomračenje donosi nesreću

BEOGRAD - Pomračenje Meseca i prolazak takozvane novogodišnje komete očekuju nas večeras, u noći između petka, 10. februara i subote, 11. februara.

Društvo
> 00:00h
Foto: AP/Ilustracija

NEOBIČNO ZNAMENJE NA NEBU IZNAD SRBIJE U PETAK Prvo će Mesec postati srebrn, a onda će proći kometa!

Prvo će se pomračiti Mesec, a onda će posle nekoliko sati biti vidljiva i kometa 45P, koja će proći blizu Zemlje. Ta kometa poznatija je pod nazivom novogodišnja.

U Beogradu će pomračenje Meseca trajati nešto više od 4 časa - počeće u petak 10. februara u 23.34 časova, a završiće se 11. februara 03.53 časova.

Foto: AP/Ilustracija

Narodna verovanja

Naš narod veruje da pun Mesec, tokom kog se dešavaju pomračenja, nije povoljan za započinjanje poslova i da donosi zlo i nesreću.

Pomračenje, kažu, nikako ne treba posmatrati direktno jer to priziva nesreću nego valja uzeti činiju, naliti je vodom pa uhvatiti odraz pomračenja kao u ogledalu.

Foto: AP/Ilustracija

OVDE MOŽETE POGLEDATI KADA ĆE SE POMRAČENJE VIDETI IZNAD VAŠEG GRADA

Veruje se i da trudnica ne treba da dodiruje stomak tokom pomračenja da dete ne bi imalo beleg, kao i da nikako ne izlazi napolje jer bi dete moglo da se rodi s "nekom falinkom". Trudnica nož ne treba tada da uzima u ruke jer bi dete moglo da se rodi za zečjom usnom?!

(EPK)