Foto: Fonet

Izručenje neizvesno

(VIDEO) AMERIČKI OBAVEŠTAJCI: Rusija bi mogla da izruči Snoudena kao poklon Trampu

Američki obaevštajci navode da imaju informacije o tome da Rusija razmatra izručivanje Edvarda Snoudena kao "poklon" predsedniku Donaldu Trampu.

Planeta
> 00:00h

Viši američki zvaničnik, koji je analizirao niz vrlo osetljivih obaveštajnih izveštaja kaže da bi predaja Snoudena mogla biti jedan od poteza Rusije. Drugi izvor u obaveštajnoj službi potvrdio je ove navode o ruskim razgovorima i napomenuo da su oni prikupljani od inauguracije.

Snoudenov advokat Ben Vizner, rekao je da oni nemaju informacije o bilo kakvim planovima koji se tiču njegovog izručenja.

"Snoudenov tim nije dobio takve signale i nema novih razloga za zabrinutost", rekao je Vizner.

Bivši zamenik nacionalnog savetnika za sigurnost Huan Zarate pozvao je Trampovu administraciju da bude oprezna u prihvatanju ruske ponude za izručenje Snoudena.

"Za Rusiju, to bi bila vin-vin situacija", rekao je Zarate.

Bela kuća nije imala komentar na ove navode, dok je Ministarstvo pravde saopštilo da bi pozdravilo povratak Snoudena koji se trenutno suočava s federalnim optužbama koje nose minimalno 30 godina zatvora.

Nakon što je Snouden pobegao u Hongkong, i bio optužen za kršenja američkog Zakona o špijunaži, završio je u Rusiji. Moskva mu je dala utočište, a zvaničnici kažu da je njegova dozvola za boravak nedavno produžena do 2020. godine.

(NBC News)

BONUS VIDEO:

Nimic vs Kuznjecov