Foto: REUTERS

Skandal: Hrvati ne žele da idu u Aušvic

Hrvatska reprezentacija neće posetiti spomen-obeležje gde je bio nacistički logor smrti, ali odaju poštu žrtvama komunista

Fudbal
> 00:00h

Ne žale stradale! Ekspedicija fudbalske reprezentacije Hrvatske odbila je da poseti memorijalni centar gde je nekada bio zloglasni nacistički logor smrti Aušvic, a kao zvanično objašnjenje naveli su činjenicu da je njihova baza udaljena „čitavih“ 300 kilometara. Predsednik tamošnjeg saveza Vlatko Marković tvrdi da nema razloga da reprezentativci posete ovo obeležje, a da je on tamo ionako već jednom bio. Prvi čovek hrvatskog fudbala je zato najavio da će njihova ekspedicija posetiti spomen-obeležja žrtvama sovjetskog komunističkog režima. - Nećemo ići u Aušvic, ali je skoro 90 odsto sigurno da ćemo posetiti neki memorijalni centar i odati počast ubijenim poljskim oficirima u Katinskoj šumi - rekao je Marković. Podsećanja radi, Katinski masakr se dogodio 1940. godine i tada je, po nekim procenama, sovjetsko ministarstvo unutrašnjih poslova ubilo više od 20.000 ljudi. S druge strane, nacistički režim je u Aušvicu pobio preko 70.000 ljudi, mahom Jevreja, Poljaka, Rusa i Srba, ali i, prema nekim podacima, i oko 10.000 Hrvata. (S. R.)

Nemci i Italijani odali počast Za razliku od najboljih fudbalera Hrvatske i njihovog rukovodstva, čelnici drugih nacionalnih saveza su insistirali da njihove ekspedicije posete Aušvic. Zloglasni logor smrti posetili su reprezentativci Italije, Holandije, Nemačke i Engleske, čime su odali počast svim žrtvama nacista, a time pokazali da su daleko više od pukih sportista.