Foto: Pixabay

BRUTALNO, ALI KORISNO

NA MAFIJU PREKO PORODICE: Evo kako Italija krade budućnost najopasnijim bosovima

Kalabrijski sudija smatra da i deca kriminalaca imaju pravo na normalan život i slobodu izbora. Od 2012. do danas oko 40 dečaka i devojčica starih između 12 i 16 godina smešteno je daleko od lošeg uticaja porodica

Planeta
> 00:00h

Boreći se protiv mafije na samom jugu Italije, sudija Roberto Di Bela video je mnogo toga: decu od 11 ili 12 godina kako stražare tokom ubistava, prisustvuju dogovorima oko droge i mafijaškim sastancima, ili uče kako se koristi kalašnjikov, piše Newsweek.rs . Onog dana kada je osudio mlađeg brata maloletnika koga je poslao u zatvor pre više godina, sudija Di Bela se odlučio na drastičnu meru: odvajanje dece od roditelja-mafijaša i preseljenje u druge delove Italije, kako bi se prekinuo ciklus stvaranja generacija kriminalaca. "Ne uzimam ih bez razloga", kaže 53-godišnji predsednik suda za maloletnike u Kalabriji. "Sinovi kreću stopama očeva. Država ne može da dozvoli da se deca uče kako da postanu kriminalci." Otkako je 2012. počeo da oduzima decu od roditelja osuđenih za veze sa mafijom, Di Bela je izmestio oko 40 dečaka i devojčica starih između 12 i 16 godina iz njihovih porodica. Ovaj pristup je bio efikasan koliko i kontroverzan. FACEBOOK POST:

EMBED CODE: POBEDA ILI PORAZ? Sudija Di Bela ovaj projekat vidi kao "budućnost borbe protiv mafije", ali je svestan da je sve još uvek u povoju i da nema dovoljno sredstava. Da bi povećali obim projekta, potrebni su specijalisti – psiholozi, hraniteljske porodice i specijalizovane sudije – kao i zakoni, sredstva i obuka ljudi. Posle višegodišnje saradnje sa sudijom Di Belom, Ministarstvo pravde spremno je da standardizuje prodecuru, tako da počne da se sprovodi najpre regionalno, a onda i nacionalno. Za to su, međutim, potrebna sredstva. U Kalabriji, 81 od 83 grada uopšte nemaju socijalnog radnika. Protivnici ovog metoda smatraju da su okolnosti mnogo bitnije od porodice u borbi protiv mafije i u projektu vide dokaz nesposobnosti države da promeni društvene i ekonomske prilike u Kalbriji. Pisac Sales kaže da se u 19. veku gradovi na italijanskom jugu nisu mnogo razlikovali od Pariza i Londona, sa najezdom siromašnih koji su pokušavali da prežive uz pomoć kriminala. U međuvremenu, na severu Evrope ekonomske i društvene prilike su se popravile. "Za mene je to poraz", kaže Sales, "zato što ne veruju da se okolnosti mogu srediti."

Drugi, poput psihologa Interdonata, ne misle tako. On se setio 15-godišnjaka koji je došao iz Endrangete i premešten u hraniteljsku porodicu. "Prva poruka im je: 'Niko ne zna da si ovde, zato živi'", priča Interdonata. "Onda im pokažemo da biti pošten ne znači da si gubitnik."

Sudija Di Bela i njegovi saradnici naglašavaju da im je mislija da mladim ljudima bez šanse pruže slobodu. "Mi smo kao David protiv Golijata", kaže Di Bela. "Endrangeta se infiltrira u našu zajedinicu, pa i mi pokušavamo da se kulturološli infiltriramo među njih, dajući njihovoj deci slobodu da biraju." Pogledajte još na portalu Newsweek.rs: BRUTALNI GOSPODARI DROGE: Ovo je međunarodno najmoćnija italijanska mafija, a mnogi za nju nisu ni čuli

NEWSWEEK OTKRIVA Konačna istina o Arkanovom ubistvu: Jedno ime iza likvidacije "komandanta" POSLEDNJI PREŽIVELI ZOO VRTA U MOSULU: Lav i medved priredili potresan doček iračkoj vojsci (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

PREKO 500 JETRI ZA ČETIRI GODINE: Skandal zbog zloupotrebe organa ubijenih zatvorenika u Kini DVE DECENIJE KOPAO PO ARHIVAMA: Sastavio spisak od 40.000 osoba koje su izvele Staljinovu "Veliku čistku"