Foto: AP

Počeo desant

RUSKA OFANZIVA NA SEVERNI POL: Putin širi granice i pripaja Arktik!

Ruski predsednik rešio da proširi granice svoje zemlje u polarnom krugu i u toj oblasti znatno pojačava oružane snage

Planeta
> 18:26h

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin rešio je da proširi granice svoje zemlje ka Severnom polu. Zvanična Moskva je ponovo pokrenula inicijativu za proširenje granica u Ujedinjenim nacijama, a istovremeno je drastično ojačala arktičku armiju.

Spreman za akciju... Porinuće ledolomca
- Komisija UN trebalo bi krajem februara da stupi u kontakt s ruskom delegacijom i da razmotri ta pitanja - rekao je ministar za prirodne resurse i ekologiju Sergej Donskoj. Rusija je 2001. godine saopštila da pretenduje na proširenje granica koje bi uključilo kontinentalni greben Arktika, izuzetno bogat energentima. Organizovane su ekspedicije, koje su ispitale teren i ustanovile da se tamo nalazi oko 4,9 milijardi tona energenata, a Rusija je potom 2015. poslala zahtev UN da bi proširila svoje granice na Arktiku zahvaljujući podvodnom grebenu Lomonosova.
Vežbe... Ruska arktička vojska

Ruski predsednik rešio je da ozbiljno uloži u zimsku vojnu opremu. - Ovakva modernizacija arktičkih trupa i arktičke vojne infrastrukture nije viđena čak ni u sovjetsko doba - kaže za Rojters Mihail Barabanov, urednik ruskog vojnog magazina Moskou difens brif.

Dve specijalne arktičke brigade su već formirane, dodaje, što čak ni SSSR nikad nije imala, a postoji plan o formiranju i treće, ali i specijalnih odbrambenih priobalnih jedinica. - Arktičke baze su naša teritorija. Za razliku od drugih zemalja, mi ne pravimo te baze preko mora i okeana. Naša armija mora da bude spremna da deluje na celoj našoj teritoriji u svim ekstremnim uslovima - kaže član Ruskog geografskog društva Denis Mojsejev. Profesor Pavel Makarevič, član istog društva, kaže da su Mihail Gorbačov i Boris Jeljcin dozvolili da arktička granica bude potpuno ogoljena, a da se sad te greške samo ispravljaju.

Samit SASTANAK PUTINA I TRAMPA PRE JULA Postoji mogućnost da se predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Donald Tramp sastanu pre samita G20 u julu, ali da zasad nema konkretnih informacija o tome, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

E.K.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: