Foto: Uprava Carina

Zaštićene vrste

BATROVCI: Sprečen pokušaj krijumčarenja 54 odstreljene ptice

BATROVCI - Carinici su u saradnji sa policijom 14. februara 2017. godine na graničnom prelazu Batrovci sprečili pokušaj krijumčarenja 54 odstreljene ptice koje pripadaju zaštićenim vrstama, saopštila je Uprava carina.

Crna Hronika
> 00:00h

Ptice su otkrivene prilikom detaljne kontrole prtljažnika automobila Micubiši Pajero italijanskih registarskih oznaka kojim je upravljao 46-godišnji italijanski državljanin putujući iz Makedonije ka Italiji.

Foto: Uprava carina

Na dnu dva lovačka ruksaka, u plastičnim kesama, nađeno je u smrznutom stanju 52 primerka vrste ''Perdix perdix'' (poljska jarebica) i 2 primerka vrste ''Columba palumbus'' (golub grivnaš), što je potvrđeno nakon konsultacija sa Grupom za CITES Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Foto: Uprava carina

Prema sopstvenoj izjavi, putnik je ptice odstelio u Makedoniji i nameravao je da ih odnese sa sobom u Italiju, ali nije posedovao nikakvu dokumentaciju za robu koju je prevozio, pa je nije ni prijavio.

Foto: Uprava carina

Pošto je reč o zaštićenim vrstama, za čiji su prekogranični promet potrebne adekvatne dozvole, koje ovaj putnik nije posedovao, on se osim oduzimanja mrtvih ptica suočava i sa novčanom kaznom, ali i sa mogućom krivičnom odgovornošću, kaže se u saopštenju