Foto: Profimedia

Mešovita komisija bez zaključka

KANONIZACIJA STEPINCA: SPC dobila pristup arhivi Vatikana

Naredni sastanak komisije biće održan 21. i 22. aprila u Požegi, Hrvatska, a tema će biti „Odnos nadbiskupa Stepinca prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi od 1941. do 1945. godine“

Društvo
> 00:00h

U Vladičanskom dvoru u Novom Sadu juče je završeno dvodnevno, treće po redu zasedanje Mešovite komisije SPC i Hrvatske biskupske konferencije, čiji je zadatak da zajednički razmotri ulogu Alojzija Stepinca pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata.

Biografija Alojzija Stepinca
Naredni sastanak komisije biće održan 21. i 22. aprila u Požegi, Hrvatska, a tema će biti „Odnos nadbiskupa Stepinca prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi od 1941. do 1945. godine“. U ime Vatikana sastanku je prisustvovao predsednik Papskog odbora za istorijske nauke otac Bernard Ardura, a spekuliše se da će od sada SPC moći da koristi vatikansku arhivu, u kojoj se čuva prepiska Stepinca, pape Pija Dvanaestog i tadašnjeg vatikanskog državnog sekretara Tiserana. Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da hrvatski premijer Andreja Plenković treba da objasni u čemu je „bezobrazluk“ kad Srbija očekuje od hrvatske vlade da se distancira od pokušaja rehabilitacije ustaškog fašističkog režima i zločina koje je NDH počinio nad Srbima, Jevrejima i Romima. Hrvatski premijer Andrej Plenković nazvao je juče osude Srbije povodom otkrivanja ploče Alojziju Stepincu „bezobraznim.“ J. P.