Foto: Reuters

Zavera

KIM BRANI OBDUKCIJU UBIJENOG POLUBRATA: Traži da se telo momentalno preda Severnoj Koreji

Severnokorejski zvaničnici u Maleziji prigovaraju protiv izvođenja autopsije nad telom polubrata severnokorejskog lidera Kim Džong-Una, koji je preminuo u Kuala Lumpuru, saopštili su danas malezijski zvaničnici, prenosi Rojters.

Planeta
> 00:00h

Severnokorejci su zahtevali da im se telo momentalno preda, ali nekoliko izvora navodi da je Malezija to odbila. Još nije doneta konačna odluka o tome da li će telo polubrata severnokorejskog lidera Kim Džong Nama na kraju biti predato vlastima Severne Koreje.

Ranije danas, žena sa vijetnamskim putnim ispravama zadržana je na Međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru nakon što je identifikovana sa snimka sigurnosne kamere na dan ubistva vođinog polubrata. Sumnja se da je izvršen atentat u režiji severnokorejske obaveštajne službe.

Navodi za sada nagoveštavaju da su dva ženska agenta Severne Koreje ubodom otrovnim iglama ubila Džong-nama i potom pobegla. Malezijska policija saopštila je da, pored osumnjičene koja je trenutno u pritvoru, istražuje još "nekoliko" sumnjivih lica.

Malezijska policija potvrdila je ranije danas da je u Kuala Lumpuru preminuo Kim Džong-nam, polubrat severnokorejskog lidera Kim Džong-una, a južnokorejska televizija "Čosun" javila je da su Kim Džon-nama "otrovnim iglama" ubila dve severnokorejske špijunke koje su u bekstvu, prenosi Rojters.

Agencija navodi da i malezijska policija sumnja da Severna Koreja stoji iza ovog ubistva, kao i da je izvor iz vlade Malezije naveo da policija vrši istragu kako bi "pronašla počinioce". Navodi se da je Kim Džong-nam, stariji polubrat severnokorejskog vođe, bio poznat po tome što je značajan deo života proveo van zemlje i javno govorio protiv dinastičke kontrole nad Severnom Korejom koju sprovodi njegova porodica.