Foto: Printskrin

Reagovali i ruski zvaničnici

VIDEO FILM KOJI JE DIGAO SVET NA NOGE: Obeležja Delija u britanskom dokumentarcu o ruskim navijačima

Obeležja navijača Crvene zvezde, popularnih Delija našla su se u dokumentarnom filmu "Ruska huliganska vojska", koji je britanski BBC napravio posle EP u Francuskoj i uoči SP u Rusiji.

Fudbal
> 18:22h

Britanski novinari su napravili dokumentarac o huliganima iz Rusija, a povod su bili neredi na prošlogodišnjem EP u Francuskoj. U filmu se pojavljuju neki od lidera navijačkih grupa iz Rusije. U jednom od trejlera u kome pričaju vođe "Mesara iz Orela" vidi se šal Crvene zvezde, kao i Delija. Poznato je da su navijači Crvene zvezde u bratskim odnosima sa pojedinim navijačkim grupama iz Rusije.

Ruski navijači su ogorčeni kako su predstavljeni u ovom filmu, a oglasili su se i zvaničnici ove zemlje. "Film pod nazivom ‘Russia's Holigan Army’ koji je objavljen na drugom kanalu BBC je šokantan jer predstavlja domaćina Svetskog prvenstva 2018. u takvom svetlu. Stiče se utisak da je cilj da se seje strah u britanskom društvu i upozore navijači da ne putuju u Rusiju", stoji u saopštenju ruske ambasade u Londonu. Huligan pod nadimkom "Ubica" Vasili, vođa navijačke grupe moskovskog Spartaka tvrdi da su njegove reči izvrnute iz konteksta. "Učestvovao sam u filmu, ali sam zadivljen kako su izvrnuli moje reči u medijima. Nisam gledao film, jedino sam čitao tekstove u Gardijanu, koji vodi prljavu kampanju. Deo o Putinovim vojnim snagama u Marseju je beskrupulozna laž. Nikada to nisam rekao, znam sa kime sam razgovarao i kakve su odgovore tražili", rekao je jedan od vođa navijača Spartaka.