Foto: Reuters

Osuđen na šest godina

ŽIVOT NE PRAŠTA: Bio je heroj Španije, oženio princezu, kralj ga je obožavao, a sada mora u zatvor

Španska princeza Kristina de Burbon, 51-godišnja sestra kralja Felipea Petog i šesta u redu za presto, oslobođena je krivice na suđenju za utaju poreza.

Ostali sportovi
> 00:00h

Njen suprug, bivši španski rukometni reprezentativac Inaki Urdangarin, ipak nije bio te sreće, sud na Majorci osudio ga je na šest godina i tri meseca zatvorske kazne.

Urdangarin je optužen za korištenje kraljevskih veza za prikazivanje poslovnih prihoda, radi lične koristi.

Inaki Urdangarin je najviše poznat kao rukometaš Barselone u kojoj je proveo celu karijeru. Sa Barselonom je osvojio na desetine trofeja, između ostalog i šest titula šampiona Evrope. Kao reprezentativac Španjije i kapiten ekipe osvojio je i dve bronzane medalje na Olimpijskim igrama, u Atlanti 1996. i Atini 2000. godine.

Kao heroj Španije odlikovan je najvišim odlikovanjem za zasluge u sportu.

Kristina i Inaki su se upoznali tokom Olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine. Ubrzo je usledilo luksuzno venčanje u Barseloni, a sveže venčani bračni par je dobio titulu vojvode i vojvodkinje od Palma de Majorke. Mladi i zgodni, Kristina i Inaki su brzo postali miljenici španskih medija, kao i tadašnjeg španskog kralja Huana Karlosa.

Tokom 2009. godine sa četvoro dece su se preselili u Vašington, gde su ostali do 2011. godine kada je otkrivena afera "Noos", u vreme dok je zemlja proživljavala tešku finansijsku krizu. Skandal je ubrzao abdikaciju kralja Huana Karlosa tokom 2014. godine i stupanja na presto njegovog sina Felipea petog.

Biografija Inakija Urdangarina je sklonjena sa sajta kraljevske porodice, paru je bilo zabranjeno da se pojavljuju u javnosti, a kako bi izbegli veliku pažnju javnosti, preselili su se u Ženevu.

Kralj Felipe je 2015. godine princezi Kristini i njenom suprugu Inakiju Urdangarinu oduzeo titule vojvode i vojvotkinje od Palma de Majorke. Istovremeno gradska vlada Palme de Majorke je glasanjem odlučila da se promeni ime glavnog bulevara koji je 15 godina ranije nazvan po njima.