Foto: Dragana Udovičić

Srpski šef diplomatije uzvraća Bakiru Izetbegoviću

DAČIĆ UPOZORAVA: Revizija presude po tužbi BiH opasna i nepotrebna

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je najava zahteva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine (BiH) protiv Srbije za genocid opasna i nepotrebna, ali istakao i da to nije tužba BiH, već tužba bošnjačkog političara Bakira Izetbegovića.

Politika
> 06:30h

Dačić je rekao da odluka iz Sarajeva nije iznenađenje, ne zbog toga što postoje neke nove činjenice, nego zbog čoveka koji na tome insistira u kontinuitetu više godina.

Prema njegovim rečima, ta odluka će izazvati destabilizaciju ne samo BiH već i čitavog regiona, i to je, kako kaže, veoma opasna odluka, a s ;druge strane, ona će imati velike posledice po bilateralne odnose dve zemlje.

Treće, i što je po Dačiću, možda u ovom slučaju najvažnije, jeste da se pred Medjunarodnim sudom pravde sude i tuže države.

"Mi ovde nemamo nameru da učestvujemo u sudskom procesu gde je aktivna strana koja nema na to pravo, to je predstavnik samo jednog naroda, i to možda ne celog konstitutivnog naroda BiH, i čak ni jednoj celog entiteta", objasnio je srpski ministar.

Prema njegovim rečima, sam sekretarijat Medjunarodnog suda pravde smatra da je postupak revizije novi postupak, a to u teorijskom smislu znači da je za to potrebno novo ovlašćenje i nova odluka države koja tuži.

(Beta/RTS)