Foto: AP

Odgovor na novi referendum

UKRAJINCI PREDLAŽU ZAKUP KRIMA RUSIJI: Lokalni političar ih savetuje da zakupe Mesec

Plan za predaju Krima u zakup Rusiji je neodrživ, sa istim uspehom može da se predloži da se zakupi Mesec ili imovina suseda, izjavio je vicepremijer Vlade Krima Georgij Muradov.

Planeta
> 00:00h

Ranije je ukrajinski poslanik Andrej Artemenko rekao da je za administraciju američkog predsednika Donalda Trampa pripremio plan za ukidanje sankcija Rusiji.

Među stavkama plana je održavanje referenduma u Ukrajini o mogućnosti predavanja Krima u zakup Rusiji na 30-50 godina, nakon čega bi na poluostrvu morao da se održi još jedan referendum, koji će odrediti njegovu konačnu pripadnost.

"U istoriji je bilo mnogo raznih smešnih predloga, uključujući i one koji su opisani u književnosti i zabeleženi kao istorijske činjenice. Neki su pokušali da daju u zakup ili prodaju imovinu svog suseda, drugi su prikupljali novac za popravku neuspeha. Sa istim takvim uspehom možete da ponudite u zakup Mesec. Sve su to beskorisni i nepouzdani predlozi", rekao je Muradov.

On je naveo da je prisajedinjenje Krima Rusiji pravno opravdano sa međunarodne pravne tačke gledišta. "U okolnostima u kojima je republika bila u životnoj opasnosti od etničkog čišćenja i rata, koja je proizilazila od nacionalističkih vlasti koje su došle nakon državnog udara u Kijevu, narod Krima se zaštitio od uništenja", rekao je zamenik premijera.

Krim je ponovo postao ruski region posle referenduma koji je održan nakon prevrata u Ukrajini. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je više od 95 odsto stanovnika poluostrva.

(Sputnjik Srbija)