Foto: Reuters

Tuga na našim terenima

SRPSKI FUDBALE, GDE SI?! Dva meča Lige šampiona kao celo kolo Superlige

Dok je na samo dve utakmice u utorak uveče palo čak 14 golova, na svih osam mečeva prolećne premijere našeg prvenstva postignuto je 13 pogodaka

Fudbal
> 00:00h

Utakmice šesnaestine finala Lige šampiona surovo su nas podsetile na „kvalitet“ fudbala najjače lige u Srbiji. Naime, dok je na samo dva meča u utorak uveče palo čak 14 golova, tokom celog kola srpske Superlige, tačnije na osam mečeva, postignuto je skromnih 13 pogodaka. Da podsetimo, Mančester siti pobedio je Monako sa 5:3, dok je Atletiko slavio sa 4:2.

Golovi su u utorak prštali sa svih strana, dok je prethodnog vikenda u Srbiji po utakmici palo siromašnih 1,6 golova. S obzirom na nedostatak uzbuđenja i majstorija na fudbalskim terenima širom naše zemlje, nije ni čudo što posećenost na srpskim stadionima opada iz dana u dan.

Goleada / Ovo su najveći preokreti u Ligi šampiona Finale 2005.Liverpul - Milan3:3, pp 3:2 Neverovatno finale odigrano je i u Istanbulu 2005, kad je Liverpul posle prvog poluvremena gubio od Milana sa 0:3, da bi u drugih 45 minuta, u razmaku od šest minuta (54-60), crveni postigli tri gola izjednačivši rezultat, a onda na penale osvojili trofej. Polufinale 1999.Juventus - Mančester junajted2:3 Posle 1:1 na Old Trafordu, gde je Junajted na jedvite jade izvukao remi golom Rajana Gigsa u sudijskoj nadoknadi, Juventus je u revanšu već posle deset minuta imao vođstvo od 2:0 golovima Filipa Inzagija. Ekipa ser Aleksa Fergusona se nije predavala, pa je u nastavku dala tri gola za finale. Četvrtfinale 2004.Deportivo - Milan4:0 Milan je u prvoj utakmici na San Siru pobedio rezultatom 4:1 i očekivao se siguran prolaz roso-nera u polufinale. Međutim, Deportivo je na stadionu Rijazor priredio senzaciju i pobedom od 4:0 izbacio italijansku ekipu koju su predvodili Kaka i Ševčenko. Druga faza takmičenja 2001.Deportivo - PSŽ4:3 Ekipa Pari Sen Žermena je posle sat vremena igre vodila sa 3:0 u gostima. Ali je tada Deportivo u ludoj završnici, zahvaljujući igračima s klupe i lucidnoj odluci trenera Havijera Amijana, napravio čudo. Postigli su četiri gola i osigurali plasman u četvrtfinale. Druga faza takmičenja 1998.Monako - Sporting3:2 Sporting iz Lisabona vodio je u direktnom sudaru za plasman u četvrtfinale do 65. minuta protiv Monaka. I to sa dva gola razlike. Ipak, domaćin je na krilima Tijerija Anrija (75) i Davida Trezegea (65) okrenuo rezultat, a treći pogodak Anri (89) postigao je u sudijskoj nadoknadi. Četvrtfinale 2013.Dortmund - Malaga3:2 Prvi meč završen je sa 0:0, a Malaga je od 82. minuta, kad je Eliseu dao gol, imala prednost i vođstvo od 2:1 i polufinale u džepu. Kada je škotski sudija Krejg Tomson označio sudijsku nadoknadu, na stadionu Borusije usledio je pravi triler i preokret.

Anja Vukašinović