Foto: AP

Dobro smo se pokazali

POHVALA IZ BRISELA: EU zadivljena odnosom Srbije prema migrantskoj krizi

BEOGRAD, 23. februara (Tanjug) - Evropska unija je impresionirana načinom na koji srpske vlasti rešavaju pitanje migrantske krize, kao i ekonomskim reformama, poručio je generalni direktor za proširenje Evropske komisije Kristijan Danijelson.

Društvo
> 00:00h

Danijelson je nakon uručenja 82 vozila Ministarstvu unutrašnjih poslova, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom policije Nebojšom Stefanovićem, rekao da je zadovoljan saradnjom koja je ostvarena u rešavanju migrantske krize i načinom na koji srpske vlasti posmatraju i rešavaju to pitanje.

EU će sa svoje strane, rekao je Danijelson, nastaviti da pomaže Srbiju u rešavanju te krize i na jačanju kontrole granica.

Kako je rekao, ukupna pomoć Srbiji u poslednje dve godine za te svrhe je oko 50 miliona evra, a i uručenje vozila MUP-u je primer na koji način EU pomaže Srbiji.

Danijelson je rekao da je to važno i zbog približavanja Srbije zemljama članicama EU.

U tom smislu, on je pohvalio ekonomske reforme Srbije, ali i izneo podatak da je dve trećine trgovinske razmene Srbije upravo sa tržištem zemalja EU.

"Takav odnos stvara nova radna mesta i prosperitet", ocenio je Danijelson i podvukao da EU i Srbija tesno sarađuju i u reformi obrazovanja, energetskom sektoru, reformi javne uprave, vladavine prava.

On je istakao i da je EU najveći donator Srbije i da je ukupan iznos bespovratnih sredstava koje je EU uputila Srbiji oko dve milijarde evra.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: VESTI KURIR TV 23.02.2017