Foto: Reuters

Otvaranje kancelarije u SAD

PROŠIRUJE KOMONVELT: Kraljica Elizabeta II vraća Amere pod britansku krunu

Britanska kraljica želi da uključi SAD u Komonvelt nacija, država koje su nekad bile pod kontrolom njenih prethodnika

Planeta
> 00:00h

LONDON - Kraljevsko društvo Komonvelta (RCS) priprema otvaranje kancelarije u SAD, a zatim namerava da uskoro ovu državu, nastalu u ustanku protiv britanske krune pre više od dva veka, uključi u Komonvelt nacija, na čijem je čelu kraljica Elizabeta II, piše londonski Telegraf. Kako navodi list, projekat podržava sama kraljica, a plan je istovremeno rezultat najavljenih dobrih odnosa američkog lidera Donalda Trampa s Britanijom i njegovog poštovanja prema kraljevskoj porodici. Bregzit Ova ideja posledica je napuštanja Evropske unije, pa London želi da pomoću Komonvelta, u kojem su uz Britaniju i Australija, Kanada, Novi Zeland i Indija, gradi političke i ekonomske odnose s drugim državama. - Britanija je ostavila pravo blago na tavanu i zaboravila na njega, jer su ljudi bili prilepljeni za Brisel. Otvaranje kancelarije RCS u Americi dovešće do razvoja novih veza između dve zemlje koje već dele zajednički jezik. Šansa je i dolazak novog predsednika s kojim imamo dobre veze - kaže Majkl Lejk, direktor RCS. On je u decembru poslao pismo Trampu preko najvatrenijeg zagovornika bregzita Najdžela Faraža i kaže da je dobio „veoma pozitivan odgovor Bele kuće“. - Komonvelt može da bude značajan faktor u spoljnoj politici. Ideja je da na taj način stvaramo veze s prijateljima i sarađujemo u svemu, od privrede do odbrane. Prednost Komonvelta je ta što je manje formalan od vlade, a dogovori se produbljuju zajedničkim vrednostima i kulturom. On funkcioniše jer kompanije znaju da je lakše raditi u zemljama Komonvelta - kaže Lejk. Prioritet Direktor RCS kaže da je kraljica patron društva i da im je više puta naglasila da je Komonvelt za nju prioritet, a Tramp je više puta izjavio da je njegova majka iz Škotske i da je monarhista, kao i da on želi dobre odnose s kraljevskom porodicom. Ipak, nikakav zvaničan odgovor Amerike nije objavljen o ideji ulaska u savez pod kontrolom monarhija od koje su se osamostalili u krvavom ratu od 1775. do 1783.

EKOLOGIJA Neverovatan plan britanskog prestolonaslednika Princ Čarls kastrira veverice „nutelom“ Britanski prestolonaslednik princ Čarls podržao je državni plan o sterilizaciji sivih veverica tako što će staviti kontraceptivna sredstva u „nutelu“, koja je veoma privlačna ovoj životinjskoj vrsti. Kako je saopštila Agencija za zdravlje životinja i biljaka, on smatra da će na ovaj način uništiti 90 odsto populacije sivih veverica, koje su došle u Britaniju iz Amerike u 19. veku i predstavljaju opasnost za autohtone veverice. Princ Čarls, koji je veliki ekolog, smatra da je plan dobar jer neće odmah ubijati sive veverice, pa je dao podršku programu.

ČINJENICE /Kolonije i Komonvelt/ Kraljevsko druœtvo Komonvelta nastalo je 1868. godine Prvi naziv bio mu je Kolonijalno druœtvo, pa je postao Kraljevsko kolonijalno društvo Komonvelt nacija je organizacija sa 52 države članice Nastao je 1949. godine u vreme dekolonizacije Britanske imperije, ali je predstavljalo pokušaj zadržavanja država pod britanskom krunom Na čelu Komonvelta je kraljica Elizabeta II Ona je istovremeno monarh 16 članica saveza, 31 članica je republika, a pet monarhije s drugim vladarima Komonvelt obuhvata 20 odsto povrœine planete i raširen je na svih šest naseljenih kontinenata Broj stanovnika Komonvelta je 2,3 milijarde, što je trećina svetske populacije

E.K.