Foto: Dragana Udovičić

Jedna osoba iznajmljuje celo vozilo

PAO DOGOVOR SA MINISTARSTVOM: Kombiji i dalje voze!

Auto-prevoznici više neće moći da kao do sada pojedinačno prevoze putnike, već će u ime putnika jedan od njih morati da zakupiti prevoz - sa vozačem ili bez njega

Društvo
> 00:54h

Prevoz putnika kombijem neće biti ukinut! Udruženje Kombi prevoz putnika postiglo je dogovor sa Ministarstvom saobraćaja da nastave sa radom po postojećim zakonskim propisima uz dodatna preregistrovanja postojećih delatnosti. Obostrano zadovoljstvo Potrebno je samo da registruju dodatnu vrstu usluge koju pružaju - iznajmljivanje vozila sa vozačem ili bez njega. Branko Petrešević iz pomenutog udruženja kaže da su vlasnici kombija zadovoljni postignutim dogovorom, odnosno time što im je, nakon niza peripetija, omogućeno da nastave da rade kao i do sada. - Novina je da ćemo mi sada iznajmljivati vozilo sa vozačem ili bez njega. Takoreći sve ostaje isto, ali mi više ne prevozimo putnike pojedinačno, nego iznajmljujemo vozilo sa vozačem ili bez njega. Inače, tokom ove godine sledi i preispitivanje zakona, koji će se 2018. menjati, i mi ćemo, kao udruženje, učestvovati u tome i naći način da kombi bude u javnom prevozu - navodi Petrešević. U Srbiji je registrovano oko 40.000 vozila sa šest do osam sedišta, a prema izmenama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koje su stupile na snagu 13. februara, domaćem i stranom auto-prevozniku zabranjeno je da kombi vozilima prevozi putnike. Ali posle najnovijih dogovora, najprostije rečeno, sada će, recimo, ako hoćete da iz Beograda odete u Ljubljanu kombijem, jedna osoba morati da iznajmi ceo kombi (sa vozačem ili bez njega), a ostali putnici će prethodno dati novac toj osobi. Odustali od protesta Podsetimo, nezadovoljni nedavnim izmenama zakona, prevoznici su organizovali protest u Beogradu tvrdeći da im se uskraćuje pravo na rad. No, nakon sadašnjeg preregistrovanja, svi oni i dalje mogu da prevoze putnike. A pošto je postignut dogovor, udruženje je odustalo od novog protesta koji je za danas bio zakazan.

Pomoćnik ministra ANALIZIRAMO POTREBU KOMBI PREVOZA I Saša Stojanović, pomoćnik ministra za saobraćaj, potvrđuje da kombi vozači dopunom registracije svoje osnovne delatnosti mogu legalno obavljati posao. On je rekao i da će se u sledećoj izmeni zakona, koja je najavljena za 2018, nakon sprovedenih analiza potreba za ovim vidom prevoza, utvrditi mogućnost i način učešća ovih vozila u prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

BOBAN KAROVIĆ