Foto: B.v.

Protest

(FOTO) KOLONE VOZILA DANAS ZAKRČILE KRAGUJEVAC: Veliki protest taksista, sirene odzvanjale gradom

KRAGUJEVAC - Uz zaglušujuću buku automobilskih sirena, nekoliko desetina samostalnih taksi prevoznika u Kragujevcu protestovali su usporenom vožnjom u koloni kroz glavne ulice, a zatim su se okupili na pešačkom platou ispred zgrade gradske uprave.

Društvo
> 00:00h

Oni se bune protiv nelojalne konkurencije i, pre svega, lokalne samouprave koja, kako tvrde, ne sprovodi sopstveno Rešenje o utvrđivanju cena za obavljanje taksi prevoza, usvojeno još 12. novembra 2015. godine.

Foto: B.V.

"Tim rešenjem gradske vlasti utvrđena je cena starta na 60 dinara u dnevnoj vožnji radnim danima, dok je cena pređenog kilometra 50 dinara. Međutim, više od 90 odsto taksista ne naplaćuju start, a cenu pređenog kilometra spuštaju na 30 - 35 dinara. Pritom, za obračun cene koriste tablete, a ne taksimetre koji su jedini zvanični merni uređaj cene taksiranja. Iako smo nebrojeno puta upozoravali na ove probleme, gradska vlast jednostavno ne sprovodi sopstveno rešenje, što nas, koji poštujemo odluku dovodi u neizdrživ položaj zbog nelojalne konkurencije", kaže Goran Milenković, predstavnik samostalnih taksista.

Foto: B.V.

Prema zvaničnim podacima, u Kragujevcu ima oko 700 taksista sa zvaničnim legitimacijama, ali, prema tvrdnji samostalnih taksi prevoznika, na ulicama je više od 1.500 vozila koje mnoge njihove kolege voze nelegalno.

(B.V.)