Foto: Beta

Ko zastupa reviziju

HAG TRAŽI POJAŠNJENJE OD IZETBEGOVIĆA: Koliko je legitiman agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde?

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je dobio pismo iz Medjunarodnog suda pravde u Hagu u kojem se, kako je naveo, traži pojašnjenje u vezi sa legitimitetom agenta BiH pred tim Sudom Sakiba Softića.

Bosna i Hercegovina
> 03:04h

Izetbegović je za sarajevsku "Slobodu Bosnu" rekao da je MSP traži to pojašnjenje zbog, kako je naglasio, "privatnih pisama" (predsedavajućeg Predsedništva BiH) Mladena Ivanića i (ministra inostranih poslova BiH) Igora Crnatka, koja su uputili sudu 13. jula 2016. godine, odnosno 3. februara ove godine, u kojima se osporava legitimitet agenta Softića.

On tvrdi da Softićev legitimitet ne može osporiti, jer je on odlukom Predsedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine imenovan i ovlašten kao agent Bosne i Hercegovine pred MSP "za sve pravne radnje i postupke koji se odnose na tužbu BiH".

"Jedna od tih radnji jeste i pokretanje postupka revizije presude od 26. februara 2007. godine", naveo je Izetbegović. On, medjutim, navodi da će se Predsedništvo BiH morati izjasniti o legitimitetu Softića kao agenta BiH pred MSP.

"Predsedništvo BiH treba da kaže da su gore navedene činjenice vezano za status i legitimaciju agenta Softića neupitne", kazao je Izetbegović.

On je optužio Ivanića da to pitanje ne želi da stavi na Predsedništvo, "jer zna da Predsedništvo BiH ne bi usvojilo odluku o razrešenju agenta, budući da se odluke donose konsenzusom".

"Ivanić bi time, u formalnom smislu, potvrdio ono što je belodana činjenica: da Sakib Softić ima legitimaciju po odluci Predsedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine", naveo je Izetbegović.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: VESTI KURIR TV 27.02.2017

(Beta)