Foto: Printscreen YouTube

U problemu zbog vođenja istrage

SUKOB AUSTRIJSKIH OBAVEŠTAJNIH SLUŽBI: Posvađao ih turski haker!

BEČ - Austrijske obaveštajne službe svađaju s eoko toga ko će da vodi istragu, o otkrivenom turskom hakeru koji živi u SAD, a koji je optužen za hakovanje nekoliko vladinih sajtova.

Austrija
> 00:00h

Za AP je danas potvrđena tačnost vojnog izveštaja u kome se navodi da je turski aktivista vršio napade iz mesta Bouling Grin u Kentakiju, SAD. Počinitelj, poznat kao Arslan A. (jedan od njegovih mnogih identiteta), napadao je sajtove aerodroma, ministarstva odbrane i ministarstva inostranih poslova, nacionalne banke i parlamenta pri kraju prošle i na početku ove godine.

Austrijska državna obaveštajna agencija je nezadovoljna zbog curenja informacija, a jedan vladin zvaničnik prokomentarisao je da je ovo slučaj u kome je vojna obaveštajna agencija izašla iz domena svojih ovlašćenja.

Ovaj slučaj ponovo je ukazao na rivalstvo između obaveštajnih agencija, što bi, kako se navodi, moglo da našteti istrazi. Državna obaveštajna agencija odgovorna je Ministarstvu unutrašnjih poslova, a jedan od zvaničnika upoznat sa slučajem saopštio je da je ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka besan zbog uloge vojske u slučaju.

Zvaničnik je dodao da nijedan od napada nije direktno ugrozio bezbednost Austrije, stoga vojska nije imala nikakvog razloga da se upliće u istragu, rekavši da državna obaveštajna služba nije imala operativne podatke o tome da je vojna služba uopšte započela istragu.

Viši zvaničnik vojske prokomentarisao je nezadovoljstvo u Ministarstvu unutrašnjih poslova kao "ljubomoru" zbog uspeha vojne obaveštajne službe.