Foto: Marina Lopičić

Zbog predstave

MUKE HRVATSKOG REDITELJA U POLJSKOJ: Oliver Frljić traži zaštitu EU od napada Katoličke crkve

Hrvatski režiser Oliver Frljić zatražio je u pismu upućenom predsedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru da Evropska unija zaštiti od talasa mržnje, pretnji likvidacijom, kolektivne histerije i lova na veštice ansambl njegove predstave "Izopštenje" u "Teatru povšehnom" u Varšavi.

Hrvatska
> 00:00h

"Izopštenje", premijerno izvedeno 18. februara, konzervativne poljske vlasti, uticajna katolička crkva u Poljskoj i deo građana protumačili su kao svetogrđe, jeres, vređanje verskih osećanja i nacionalnog dostojanstva Poljaka – zbog scena oralnog seksa sa lutkom koja predstavlja poljskog papu Jovana Pavla II, a na kojoj stoji napis "zaštitnik pedofila".

Poljsko tužilaštvo je po službenoj dužnosti pokrenulo krivičnu istragu i zbog glasina da se na predstavi navodno prikuplja novac za atentat lidera poljske konzervativne stranke Pravo i pravda, bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog.

"Poljska televizija započela je medijsku kampanju i masovnu histeriju i izaziva opasnost za glumce i učesnike predstave 'Izopštenje' u mojoj režiji u 'Teatru povšehnom' u Varšavi", napisao je Frljić Junkeru.

Podsetio je na to da je državna poljska televizija 21. februara objavila nelegalno snimljene inserte iz predstave, istrgnute iz konteksta, i tako započela kampanju mržnje, istakavši da pozorište nije u stanju da zaštiti glumce kada mediji koje kontroliše vlast nastavljaju promociju masovne histerije, prenose poljski mediji.

"Pošto je Poljska članica Evropske unije, nužno je da se za to zainteresuju evropske institucije, stvorene da zaštite ljudska prava. Ukoliko poljske institucije nisu u stanju da brane osnovna prava i slobodu govora, potrebno nam je da čujemo glas EU. Ako ga ne bude, shvatićemo to kao prihvatanje stanja i podršku onima koji predvode tu sramnu kampanju protiv glumaca, autora i izvršilaca predstave", zaključio je Oliver Frljić u pismu šefu Evropske komisije.

Hrvatski režiser, čije su predstave i ranije izazivale kontroverze u Poljskoj, osmislio je predstavu "Izopštenje" na osnovu tekstova poljskog slikara i pesnika Stanjislava Vispjanjskog.

"Teatar povšehni" je predstavu postavio kako bi proverio koliko je u Poljskoj uopšte moguće osporiti neraskidivo jedinstvo crkve i države, i pružiti otpor tome da odluke klera i katoličke crkve u Poljskoj rukovode odlukama svetovnih institucija i da se upliću u živote pojedinaca.

"Ta predstava je silovanje kulture i ne bi smela da bude finansirana javnim novcem", poručila je portparolka vladajuće stranke Pravo i pravda Beata Mazurek.

Pred pozorištem je demonstrirala i ultrakatolička radikalna nacionalistička Svepoljska omladina, tražeći da se Frljiću zabrani ulaz u Poljsku, a povremeno se pojavljuju grupice vernika i ispred pozorišta se mole za spas duše Frljića i glumaca, kako je apelovala katolička crkva u Poljskoj.

(Beta)