Foto: Reuters

Nov pritisak antiruskog lobija

(VIDEO) SEŠNS LAGAO POD ZAKLETVOM: Ipak se sastajao s ruskim ambasadorom tokom predsedničke kampanje

VAŠINGTON - Američki javni tužilac Džef Sešens sastao se sa ruskim ambasadorom dva puta tokom predsedničke kampanje Donalda Trampa prošle godine, potvrdila je američka vlada.

Planeta
> 00:00h

Ministarstvo pravde potvrdilo je da se Sešens, koji je u to vreme bio senator, sastao sa ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom kao član odbora Senata za oružane službe, prenosi danas Bi-Bi-Si, dodajući da se Sešens, istinaq, sastao sa više od 25 stranih ambasadora tokom godine, ali te kontakte nije prijavio tokom saslušanja u Kongresu povom potvrde njegovog imenovanja.

Ipak, juče je naglasio da se "nikada nije sastao ni sa jednim ruskim zvaničnikom da bi razgovarali o pitanjima kampanje", ocenivši da su takve tvrdnje lažne.

Liderka demokratske manjine u Donjem domu Kongresa Nensi Pelosi optužila je Sešensa da je "lagao pod zakletvom" i zatražila njegovu ostavku. Druge demokrate pozvale su Sešensa da se povuče iz istrage koju vodi FBI - a koju on nadzire u svojstvu javnog tužioca - o navodima u vezi sa mešanjem Rusije u američke predsedničke izbore.

Vest o Sešensovim kontaktima sa ruskim ambasadorom pojavila se neposredno pošto se kongresni odbor saglasio o pokretanju istrage o ruskoj umešanosti u kampanju, pri čemu će obaveštajna komisija Donjeg doma ispitati kontakte Trampovog predizbornog tima s Moskvom.

Tokom saslušanja u Kongresu povodom potvrde Sešensovog imenovanja na funkciju javnog tužioca, na pitanje šta bi uradio ako bi postojao dokaz da je neko iz Trampovog predizbornog tima bio u kontaktu sa Rusijom, on je odgovorio da "za takve aktivnosti ne zna".

Bela kuća negira bilo kakvo neprimereno ponašanje tokom predizborne kampanje, a za sada nije komentarisala najnoviji razvoj događaja u vezi sa Sešensom. Nedavno je zbog napada antiruskog lobija zbog veza s Moskvom ostavku podneo Trampov savetnik za bezbednost Majkl Flin.