Foto: Printscreen Oe24.at

Nije Adolf

LAŽNI HITLER PROPAGANDNO ORUŽJE NEONACISTA: Glumio Firera zbog novca i želje da bude poznat

Haralda Z., 25-godišnjeg Austrijanca koji je svojom pojavom nalik Adolfu Hitleru skrenuo pažnju javnosti, zloupotrebile su nacističke mreže, tvrdi njegov advokat Manfred Arbaher Šteger.

Austrija
> 00:00h

Harald Z. šetao je ulicama Braunaua, rodnog grada nekadašnjeg diktatora, sa brčićima i frizurom kakve je nosio Hitler, pa se čak i predstavljao kao "Harald Hitler".

Zbog provokativnog izgleda, ali i iznetih stavova, on je uhapšen pod sumnjom da krši zakon o zabrani veličanja Trećeg rajha.

Nakon što je dospeo u zatvor, brzo je obrijao brčiće, navodno da pokaže da je pogrešno shvaćen, ali se pretpostavlja da je to učinio iz straha od napada u pritvoru.

Hitlerov dvojnik, prema rečima njegovog advokata, ima "sasvim normalan austrijski desničarsko-konzervativni stav", ali je dospeo u pogrešne krugove i postao je njihova marioneta.

Prema rečima advokata, njemu je obećano da će tako postati poznat, što je želeo od rane mladosti, a pošto je imao i finansijske probleme, plaćan je za svoje "nastupe".

"Time je zarađivao novac", rekao je Arbaher-Šteger.

"Esterajh" ističe da su Haraldom Z. dirigovale mreže neonacista, krugova koji negiraju Holokaust, kao i antisemita, koji žele ponovno ujedinjenje Austrije i Nemačke.

Ti krugovi se zalažu za ukidanje zakona o zabrani veličanja Trećeg rajha u Austriji, zakona protiv rasizma u Švajcarskoj, kao i zakona protive sejanja mržnje u Nemačkoj.Njihov simbol je kukasti krst obeležje austro-fašista.

Austrijske vlasti već dugo vreme vode istragu u vezi ove grupe, a dosije trenutno ima više od 2.000 stranica.

(Tanjug)